SMRT CURICE

Šefica Udruge socijalnih radnika: Ni u jednom momentu se nisu zanemarili rizici

PREDSJEDNICA Udruge socijalnih radnika Štefica Karačić je za N1 komentirala slučaj preminule curice iz Nove Gradiške, kao i situaciju u sustavu socijalne skrbi.

"Mi smo javna djelatnost i javnost ima pravo znati sve ono što je bitno. Problem je na koji način se informira javnost o našem radu. Nažalost, događa se i potvrđuje da oni koji upravljaju sustavom socijalne skrbi svaki put u sličnoj situaciji koriste isti obrazac ponašanja", rekla je Karačić.

"Posao zahtijeva puno više stručnjaka nego što ih ima u sustavu"

Kaže kako je slušala ministra Aladrovića kako govori o bitnim promjenama u sustavu socijalne skrbi, za koje se socijalni radnici zalažu godinama, a o tome su, kaže, govorili i drugi ministri.

Karačić smatra da je problem u diskontinuitetu rada u sustavu socijalne skrbi.

"Ja moram reći da u ovom sustavu, koji nije tako velik u odnosu na druge, obavlja se vrlo težak i složen posao koji zahtijeva puno više stručnjaka nego što ih mi imamo danas u sustavu. Ako gledamo normative, onda stanje na terenu izgleda dobro, ali moramo reći da su ti normativi previsoki", objašnjava.

"Socijalni radnik odgovara za proces, ne može uvijek odgovarati za ishod"

O slučaju preminule djevojčice u Novoj Gradiški Karačić kaže kako socijalni radnik može biti "kriv" i ako izdvoji dijete iz obitelji i ako ne izdvoji dijete iz obitelji.

"Socijalni radnik ne može odgovarati uvijek za ishod. On odgovara za proces", rekla je.

"Nisu se zanemarili rizici koji u obitelji postoje"

Dio stručnog nadzora je, kaže Karačić, obavljen u Novoj Gradiški u petak.

"Nažalost, nismo mogli obaviti sve što smo trebali jer je kolegica upravo taj dan potvrđena kao covid-pozitivna. Onaj preliminarni je pokazao da nisu vidljivi grubi propusti u radu s obitelji", kazala je.

"Niti u jednom momentu se nisu zanemarili oni rizici koji u obitelji postoje. Činjenica je da je Centar za socijalnu skrb pratio obitelj. Što se točno dogodilo s ovom djevojčicom, to će morati utvrditi medicinski vještaci. Utvrdit će i sam sud. Mislim da je prerano govoriti, kad je u pitanju struka, o krivcima. Treba biti oprezan i pažljiv", dodala je Karačić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.