Šefica umaškog IDS-a: U gradu je opći kaos zbog bespravne gradnje

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, IDS

Predsjednica umaškog IDS-a Anja Žužić danas je ocijenila kako je problem bespravne gradnje u Umagu uvelike uzeo maha te kako u ovom gradu vlada opći kaos, kao što su sjednice Gradskog vijeća na kojima se vijećnike bez obrazloženja udaljuje te netransparentnost proračuna.

"Da je tome tako govori i činjenica da smo još 7. prosinca prošle godine Upravnom odjelu za komunalni sustav i prostorno planiranje Grada Umaga prijavili pedesetak objekata za koje sumnjamo da su ilegalni, a većinom se radi o objektima stranih državljana", rekla je Žužić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako su u više navrata tražili informacije u kojoj je fazi taj proces, no nikada ih nisu dobili.

"Dojam neozbiljnosti i nestručnosti koji daje gradonačelnik sve je veći"

Ustvrdila je kako umaški gradonačelnik Vili Bassanese (SDP) često proziva oporbene vijećnike da ne poduzimaju ništa po pitanju bespravne gradnje, a s druge strane, djelatnicima Grada Umaga treba četiri mjeseca da izađu na teren i naprave zapisnik. 

"Dojam neozbiljnosti i nestručnosti koji daje gradonačelnik sve je veći, pa umjesto da zaposli još djelatnika kako ne bi morali čekati četiri mjeseca na izlazak komunalnih redara, on novcima svih građana Umaga putem nekih portala i dogovorenih intervjua plaća samopromociju i "'pegla" imidž u javnosti", poručila je predsjednica umaškog IDS-a Anja Žužić. 

"U Umagu postoji odjel za legalizaciju u kojem je zaposlen jedan djelatnik koji bi sam trebao riješiti ovaj ogroman problem"

Goran Galović iz Građanske inicijative "Zeleni Umag" istaknuo je kako se trenutno nelegalno gradi najintenzivnije u posljednjih 14 godina te kako krivac za to, kako je rekao "lokalna samouprava koja nije poduzela apsolutno ništa, a promotivni spotovi koji se prezentiraju javnosti služe isključivo za reklamu".

"O ozbiljnosti pristupa rješavanju problema najbolje govori činjenica da danas u Gradu Umagu postoji odjel za legalizaciju u kojem je zaposlen jedan djelatnik koji bi sam trebao riješiti ovaj ogroman problem. Ovo je pokazatelj koliko je Gradu stalo do rješavanja tog problema", rekao je.

IDS-ovac: Gradonačelnik češto svaljuje krivicu na oporbu

IDS-ov gradski vijećnik Sandi Fabac je naglasio kako gradonačelnik Bassanese često svaljuje krivicu na oporbu uz argument da je oporba inertna te da nisu proaktivni. Međutim, naveo je on, IDS je predao više od 35 amandmana, a prihvaćen je samo jedan.

"Davali smo amandmane na POS politiku, poduzetnički inkubator, povećanje plaće za pomoćnike u nastavi, sanaciju prometnica u prigradskim naseljima kao i brojne druge, no od strane gradonačelnika nije bilo sluha", zaključio je Fabac.