Šefovi Higijenskog u Splitu sami sebi isplatili milijun kuna, sud odbio pokrenuti istragu

Foto: FaH

OBUSTAVLJEN je postupak protiv troje ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske Županije osumnjičenih za zlouporabu položaja i ovlasti jer su na račun pripravnosti sebi isplatili milijun kuna. 

Policija i Državno odvjetništvo smatrali su da se radi o zlouporabi jer su u Zavodu već bili u pripravnosti drugi epidemiolozi pa po njihovom stajalištu nije bilo razloga da i ravnatelji sebi isplaćuju pripravnost.

Ne piše nigdje da ne mogu isplatiti pripravnost

Postupak je zapeo već na prvoj stepenici. Sudac istrage odbio je istragu smatrajući da nigdje u zakonu ne piše da ravnatelji sebi ne smiju isplatiti pripravnost. Tužitelj Nikša Wagner se žalio argumentirajući kako u Statutu Zavoda također ne piše da ravnatelji mogu primati mito pa je to svejedno zabranjeno.

Wagner je smatrao da su ravnatelji trebali gledati prvo opći pa tek onda privatni interes. 

Interna organizacija, a ne protupravne radnje

Izvanraspravno vijeće odbilo je njegovu argumentaciju. Zaključili su da samo zato što je postupanje nesvrhovito, neučinkovito i neekonomično, nije samim tim i protupravno, posebno zato jer se državni odvjetnik ne poziva ni na jedan akt na temelju kojeg bi bilo osnovano pokrenuti istragu.

Evidentno je da se u konkretnom slučaju radi o internoj organizaciji poslova u Nastavnom zavodu, a ne protupravnim radnjama koje bi imale obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, navedeno je u rješenju kojim je odbijena žalba tužitelja Wagnera.

Uz aktualnu ravnateljicu Nastavnog zavoda Jasnu Ninčević, osumnjičeni su bili i njezini prethodnici, Berislav Pelivan i Mladen Smoljanović. Nju će vijest sa splitskog suda najviše obradovati jer je došlo vrijeme da se raspiše natječaj za novi mandat. U trku za još četiri godine šefovanja Zavodom može krenuti neopterećena kaznenim postupkom koji joj je dosad visio iznad glave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.