Šefu kaštelanske Hvidre pet godina zatvora, a mora vratiti i milijun i pol kuna!

ŠEF KAŠTELANSKE Hvidre Jozo Certa osuđen je na pet godina zatvora, a mora vratiti i milijun i pol kuna, koliko je dobio od 15,2 milijuna kuna plijena, koji su sredinom ožujka 2008. godine u samo dvadesetak minuta iz središta Hrvatskih pošta na Kopilici pokupili srpski pljačkaši Strahinja Rašeta, Milan Mitić, Zoran Stefanović te još jedna nepoznata osoba.

Pljačkašima iz Srbije po devet i deset godina zatvora

Rašeta je poginuo koncem 2008. godine dok je podmetao eksploziv pod Mitićev terenac na Banovu brdu, a Stefanović i Mitić osuđeni su u odsutnosti na po 9 godina zatvora. Kao i Certa, HP-u i Croatia osiguranju moraju nadoknaditi ukradeno, po 5,2 milijuna kuna svaki. 

Najteže je sankcioniran prvooptuženi Miroslav Hršum zvan Kameni, pripadnik zloglasnih Belih orlova, koji je spojio Mitićevu bandu sa splitskim dijelom ekipe. On je za pljačku središta Pošta te pljačku poslovnice na Brdima, iz koje je odnio nepunih 100 tisuća kuna, dobio 10 godina zatvora.

Braći Cokarić 15 i pol godina zatvora

Braća Miro i Emil Cokarić osuđeni su na osam i pol i sedam godina zatvora. Isplanirali su pljačku pošte na Brdima, bili su glavni logističari srpskim pljačkašima. Svoj dio plijena, nekih milijun kuna, sakrili su u kotlovnicu bolnice na Križinama, na Emilovu radnom mjestu.

Pet godina zatvora dobila je bivša djelatnica pošte Vesna Vuco, koja je bila insajder pljačkašima, dok su na po četiri i pol godine zatvora osuđeni Mladen Stupalo i Boris Marušić, zaštitar koji je Srbima snimio situaciju unutar središta Pošta te nije pružao otpor prilikom pljačke.

Certa nije zapalio terenac, ali je smjestio Srbe nakon pljačke

Certa na koncu ipak nije osuđen za paljenje terenca kojim su se pljačkaši dovezli pred središte Pošta. Ipak, ostala je optužba da je nakon pljačke smjestio Srbe u vikendicu, u kojoj su ostali nekoliko dana prije nego što su s plijenom zbrisali iz Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.