Prijedlog senatora: Predsjednik SAD-a neće moći sam izvući zemlju iz NATO-a

Foto: EPA

SENATORI iz Demokratske i Republikanske stranke obnovili su nastojanja da spriječe bilo kojeg američkog predsjednika da izvuče SAD iz NATO-a, i to dok se održava summit saveza u Vilniusu. Zajednička rezolucija, koju je vidio Reuters, novi je pokušaj Kongresa da onemogući predsjedniku da napusti NATO bez odobrenja Senata.

Biden je veliki zagovornik NATO-a

"Predsjednik neće suspendirati, ukinuti, otkazati ili povući SAD iz Sjevernoatlantske povelje potpisane u Washingtonu 4. travnja 1949., osim uz odobrenje dvotrećinske većine u Senatu", piše u rezoluciji. Zakon je proteklih godina predlagan nekoliko puta, uključujući u mandatu Donalda Trumpa, koji je javno govorio da bi SAD trebao izaći iz NATO-a.

Sadašnji predsjednik Joe Biden veliki je zagovornik saveza, posebno u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu. Očekuje se da će o jedinstvu saveznika govoriti kasnije danas na summitu u Vilniusu. Na sastanku na vrhu održat će se i prva sjednica Vijeća NATO-Ukrajina, osnovanog kako bi se osnažile veze između Kijeva i 31-članog transatlantskog obrambenog saveza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.