Sestra Kim Jong-una zaprijetila Južnoj Koreji: "Pretrpjet ćete strašnu katastrofu"

Foto: EPA

Kim Yo Jong, moćna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, nazvala je nedavne vježbe bojevog gađanja u Južnoj Koreji "samoubilačkom histerijom". Zaprijetila je neodređenim vojnim koracima ako Seul nastavi s daljnjim provokacijama. 

Ovo upozorenje stiže nakon što je Južna Koreja nastavila svoje vježbe bojevog gađanja blizu kopnenih i morskih granica sa Sjevernom Korejom. Radi se o prvim vježbama te vrste otkako je Seul u lipnju suspendirao sporazum Pjongjangom iz 2018., koji je za cilj imao ublažavanje napetosti na prvoj crti bojišnice, piše Associated Press.

"Pitanje je zašto je neprijatelj pokrenuo vojne vježbe u blizini granice. Takvu samoubilačku histeriju, zbog koje će morati pretrpjeti strašnu katastrofu", kazala je Kim Yo Jong, prenose sjevernokorejski državni mediji. 

Stigao odgovor iz Seula

Optužila je južnokorejsku konzervativnu vladu za namjerno eskaliranje napetosti kao način da izbjegne unutarnju političku krizu. Naglasila je kako je rizičnost južnokorejskih vježbi jasna svima, pogotovo jer su uslijedile nakon što su SAD, Južna Koreja i Japan nedavno održali novu trilateralnu vojnu vježbu koju Sjeverna Koreja smatra sigurnosnom prijetnjom. 

"U slučaju da se prema našim kriterijima ocijeni da su povrijedili suverenitet i počinili čin ravan objavi rata, naše oružane snage će odmah izvršiti svoju misiju i dužnost dodijeljenu Ustavom", najavila je Kim Yo Jong, ne navodeći detalje. 

Koo Byoungsam, glasnogovornik južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje, opisao je izjave sestre sjevernokorejskog vođe kao pokušaj izazivanja unutarnjih podjela u Južnoj Koreji. Poručio je kako Pjongjang prvo mora sagledati vlastita kršenja ljudskih prava i međunarodnu izolaciju uzrokovanu nuklearnim programom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.