Siluj me nježno: Za silovanje dviju maloljetnica tri godine zatvora jer nije bio grub!

JOSIP LABROVIĆ osuđen je pravomoćno na tri godine zatvora zbog silovanja dviju 17-godišnjakinja u Sinjskom polju koncem 2007. godine. Vrhovni sud je uvažio argumente braniteljice Ankice Luetić u pogledu sankcije te smanjio kaznu za godinu dana uz obrazloženje kako Županijski sud u Splitu nije dovoljno valorizirao olakotne okolnosti, poput okrivljenikove mladosti, korektnog držanja na sudu, ranije neosuđivanosti te činjenice da nije bio osobito grub pri počinjenju kaznenog djela.

Vrhovni sud je ocijenio tako da je kazna splitskog suda bila prestroga, tim više jer oštećene djevojke nemaju trajne posljedice po duševno zdravlje.

"Jaje" premalo za silovanje?!

Braniteljica Luetić tražila je ukidanje presude i ponovno suđenje. Žalila se i na bitne povrede odredbi Kaznenog zakona te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje. Ustvrdila je kako je sud zaključio suprotno izvedenim dokazima. Navela je tako da su spolni odnosi bili dobrovoljni, da nije bilo sile, da se djevojke nisu branile, kao i da okrivljenik nije bio svjestan da ih siluje, odnosno, ljubi bez njihove privole...

Braniteljica Luetić istaknula je kako su opisi oštećenica neživotni, čak je tražila i rekonstrukciju kako bi se utvrdilo da je nemoguće silovati u tako skučenom interijeru poput onoga u starom Opel Kadettu, popularnom Jajetu, kakvog je vozio okrivljenik.

Psihijatar Milas prekoračio ovlasti i pravila struke

Na njegovu stranu stao je i psihijatar Mijo Milas, koji je nakon vještačenja ubrojivosti okrivljenog zaključio da nije počinio silovanje, premda sa oštećenim djevojkama nije razgovarao, niti je imao ovlasti da išta takvo zaključi. Vrhovni sud ga je ukorio.

Drže da je sud prvog stupnja postupio pravilno kada je poklonio vjeru oštećenicama, koje su u tri navrata dosljedno tvrdile kako su bile prisiljene na spolni donos, premda su plakale, molile i odgurivale okrivljenog. Djevojke ne bi lagale i tako se izlagale neugodnostima koje ovakav kazneni postupak nosi u maloj ruralnoj sredini. Psiholozi su utvrdili da su iskazi djevojki vjerodostojni, dok se Milasu s pravom nije mogla pokloniti vjera jer se samoinicijativno upustio u analizu bez njihovog ispitivanja čime je ne samo prekoračio ovlasti u postupku, nego je i povrijedio pravila struke, navedeno je u obrazloženju presude.

Išla provjeriti zašto širi glasine da se seksaju pa se vratila silovana...

Vrhovni sud je zaključio kako obrana nije u pravu kada u žalbi ističe da nije bilo drugih dokaza osim iskaza oštećenica. Jedna je djevojka, naime, ogrebala okrivljenog po ramenu, a on nije znao objasniti odakle mu ozljeda. Saslušana svjedokinja je potvrdila da se jedna od oštećenica našla sa okrivljenim kako bi raspravila zbog čega priča da su u seksualnoj vezi, kad nisu. Poslije se vratila plačući. Rekla joj je da je silovana. 

Usto, nađena je i sperma okrivljenog na gaćicama i hulahopkama. Jedna je djevojka prijavu podnijela odmah nakon događaja, a druga ohrabrena njenim postupkom, šest dana nakon događaja.

Suci Vrhovnog suda zaključili su i da unutrašnjost "jajeta" nije baš tako mala da se ne bi moglo počiniti silovanje...

Kazna je smanjena i zbog toga jer je Labrović u međuvremenu postao otac. U doba počinjena djela bio je aktivan vojnik HV-a. Nakon što mu je istekao ugovor, napustio je vojsku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.