SIMBOL OTPORA VAPI ZA OBNOVOM Pogledajte kako iznutra izgleda čuveni vukovarski Vodotoranj

Foto: Vukovar.hr

VUKOVAR će sutra, kao svake godine na ovaj datum, biti centar Hrvatske. Vlada će već danas u gradu na Dunavu održati sjednicu, a ne dnevnom redu trebale bi se naći točke koje se tiču baš ovog grada. Sutra će, pak, deseci tisuća ljudi doći odati počast gradu koji je mjesecima odolijevao zvjerskim napadima srbočetnika potpomognutih JNA.

Kako je Vukovar postao simobolom rata u Hrvatskoj, tako je i čuveni vodotoranj postao simbolom otpora i prkosa u samome gradu. Tisuće projektila tih su mjeseci 1991. godine pale na ovo ogromno zdanje, ali, usprkos svemu, on je ostao prkosno stajati.

A sad mu je potrebna rekonstrukcija. Pošto se humanitarnim akcijama pod pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović posljednjih mjeseci skupilo tek oko polovicu iznosa od potrebnih tridesetak milijuna kuna, obnovu će sufinancirati Vlada.



Vlada će iz proračuna osigurati do 18,5 milijuna kuna (koji uključuje i porez na dodanu vrijednost) za obnovu tog simbola otpora i prkosa, stradavanja i zajedništva u Domovinskome ratu, a za provedbu zaključka zadužiti Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Procijenjeni troškovi obnove vukovarskog Vodotornja iznose ukupno 31 milijun kuna.

Vodotoranj je izgrađen 1968. godine i tada je bio jedna od najviših građevina ove vrste u Europi. Visok je pedeset metara, a do rata je na njemu bio vidikovac s restoranom. Danas je riječ o ruševnom zdanju, a o čemu najbolje svjedoče slike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.