Šimi Zirdumu zbog prijave za bludničenje određen pritvor, traži se suspenzija

NAKON saslušanja kod istražne sutkinje članu Izvršnog odbora HNS-a Šimi Zirdumu određeno je 48-satno zadržavanje u pritvoru, kako ne bi utjecao na svjedoke. Zirdum, kojeg se tereti za seksualno zlostavljanje članice ženske U19 nogometne reprezentacije, branio se šutnjom.

> Član izvršnog odbora HNS-a seksualno zlostavljao U19 reprezentativku!

> Član izvršnog odbora HNS-a pokušao zlostavljati i sestru Drage Gabrića?!

U HNS-u i dalje slučaj, kao ni daljnje poteze saveza, ne žele komentirati jer je policijska istraga u tijeku. Glavni tajnih HNS-a, Zorislav Srebrić, koji kaže kako o navodnom Zirdumovom zlostavljanju nije znao ništa, tek je izvijestio kako zbog svega Zirdum ipak neće biti vođa puta mlade reprezentacije u Niš, gdje se igra kvalifikacijska utakmica protiv Srbije. "Hrvatski nogometni savez je neugodno iznenađen tim događajima, ali ne možemo ništa dok mjerodavna tijela ne utvrde što se zbilo i ne donesu odluke", naveo je Srebrić.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: Zirduma prema Statutu HNS-a treba suspendirati ili isključiti iz Saveza

O slučaju se očitovala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik: "Temeljem medijskih vijesti o mogućem spolnom uznemiravanju nogometašice od strane člana Izvršnog odbora HNS-a, ali i temeljem izjave glavnog tajnika HNS-a gospodina Zorislava Srebrića da `ne može ništa dok mjerodavna tijela ne utvrde što se zbilo i ne donesu odluke`, iskazujući duboku zabrinutost zbog stava čelnika HNS-a i radi pravilnog informiranja javnosti ukazujem na sljedeće: Članak 14. Statuta Hrvatskog nogometnog saveza glasi: 1) Savez je neutralan po pitanjima politike i vjere. 2) Diskriminacija bilo koje vrste prema državama, osobama ili skupinama osoba temeljena na njihovoj rasi, nacionalnosti, vjeri, spolu, jeziku, političkom opredjeljenju ili bilo čemu drugome zabranjena je i predstavlja razlog za suspenziju ili isključenje iz Saveza. Prema odredbi članka 8. Zakona o ravnopravnosti spolova spolno uznemiravanje predstavlja diskriminaciju u smislu toga Zakona".

"Kako je Hrvatski nogometni savez dužan postupati u skladu sa svojim Statutom ne stoji gore navedena izjava gospodina Srebrića, nego upravo suprotno. Moguća diskriminacija po spolu može i mora biti predmet postupanja Hrvatskog nogometnog saveza. Ovo je još samo jedan u nizu slučajeva neprepoznavanja da se radi i o mogućoj diskriminaciji temeljem spola, a indikativno je da do pisanja ovog priopćenja to nije ni vijest na web stranici HNS-a", navela je Gordana Lukač Koritnik i dodala kako će zatražiti očitovanje HNS-a o ovom slučaju.

"Nisam bila prva, ali se nadam da ću biti zadnja"

Zirduma je za bludne radnje optužila 16-godišnja članica U19 nogometne reprezentacije. Navela je kako ju je zaskočio tijekom prvog dana priprema u Krapinskim toplicama i dodala: "Nisam bila prva koju je Zirdum zlostavljao, ali nadam se da ću biti zadnja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.