Šimpraga: Nacionalne manjine su veliko bogatstvo Hrvatske jer joj žele dobro

Foto: HINA

POTPREDSJEDNICA vlade i SDSS-a Anja Šimpraga se u emisiji Hrvatskog radija A sada vlada osvrnula na ulazak Hrvatske u Schengen i političke poruke koje dolaze iz Austrije. Također, prokomentirala je svoje sudjelovanje u programu obilježavanja 31. obljetnice stradanja Škabrnje. 

"Mi kao Vlada smatramo da ne postoji razlog da se ulaže veto niti da se zabrani Hrvatskoj ulazak u Schengen stoga što je Hrvatska ispunila, zahtjevnijom metodologijom, sve uvjete, a to je potvrdila i EK, Europski parlament i Vijeće Europe", poručila je Šimpraga.

Svjesna je da se mora pomoći Austriji po pitanju smanjenja migracijskih valova koji su sve veći, ali naglašava kako imigranti ne dolaze preko Hrvatske. Tvrdi kako vlada ne očekuje da će Austrija uložiti veto. Uvjerena je da će premijer Andrej Plenković diplomatskim putem odraditi sve kako treba i da će Austrija dati zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen.  

Komentirala je i svoj prošlotjedni posjet Škabrnji, kada je bila u izaslanstvu s premijerom. "Prvi puta je netko od pripadnika srpske zajednice došao u Škabrnju i izrazio poštovanje i pijetet. To je htio učiniti unatrag nekoliko godina i Milorad Pupovac, međutim, poruka je uvijek bila da nismo dobro došli", kazala je.

"Moramo ići naprijed"

Tvrdi kako je sama izrazila želju da iskrenog i čistog srca posjeti Škabrnju i pokloni se žrtvama kako bi pokušala zatvoriti začarani krug mržnje između Srba i Hrvata. Dodaje da je prošlo već mnogo godina i vrijeme je da se stane toj mržnji na kraj.

"Dogodio se zločin kojeg je bitno osuditi, pokloniti se žrtvama, ali moramo ići naprijed. Upravo na mjestima stradanja moramo pokazati da mir i tolerancija imaju veći značaj nego igdje", dodala je Šimpraga. U Škabrnji joj je dio mještana okrenuo leđa, ali ona vjeruje da okrenuta leđa znače zdraviju budućnost te iskazuje nadu da će sljedeće godine otići i na misu u crkvu.

Osvrnula se i na obnovu Banovine nakon potresa ustvrdivši kako se dosta radi na tome. "Radi se puno, no neke stvari nisu toliko vidljive. Dok se sve pripremi, sva dokumentacija i elaborati, puno vremena je prošlo. Ljudima je bitno da vide izgrađene zamjenske objekte, no do sada nisu imali prilike to vidjeti, rekla je i dodala kako se sve radi da se to ubrza", istaknula je.

Komentirala je i posljednji popis stanovništva koji je pokazao da se jako smanjio broj pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, kao i broj ukupnog stanovništva. Zaključila je da su nacionalne manjine veliko bogatstvo jer žele dobro Hrvatskoj i čine je stabilnijom. 

Pročitajte više