Sinčić otvorio izložbu o Vinkovcima u Europskom parlamentu u Strasbourgu

Foto: Hina

NEZAVISNI hrvatski eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić otvorio je izložbu o povijesti grada Vinkovaca u Europskom parlamentu u Strasbourgu, rekavši kako njome želi ukazati na bogatstvo hrvatske baštine i njen značaj za europsku povijest.

Predsjednik Ključa Hrvatske Sinčić na otvaranju je izložbe rekao kako njome želi "pokazati cijeloj Europi i zastupnicima blago naše hrvatsko" te da se želi pokazati "što je dio našeg identiteta". "Trebamo biti ponosni na sve što imamo", zaključio je.

Kajkić: Vinkovci su kolijevka europske civilizacije

Asistent u uredu zastupnika Sinčića i vijećnik Ključa Hrvatske u gradu Vinkovcima Goran Kajkić kazao je desecima posjetitelja da na izložbi mogu vidjeti gdje je nastala današnja europska civilizacija.

"Vinkovci su kolijevka europske civilizacije", dodao je Kajkić, koji je koordinator projekta.

Istaknuo je da se izložbom želi na internacionalnoj razini pokazati bogatstvo koje mi imamo, kao i potaknuti rast Vinkovaca kao turističkog središta bogate kulturne, arheološke i povijesne baštine.

Autor izložbe je prof. dr. sc. Aleksandar Durman

U sklopu izložbe Vinkovci: The Oldest Town in Europe Still Living in Croatia (Vinkovci: Najstariji grad u Europi još živi u Hrvatskoj) postavljeno je 30 panoa sa slikama i tekstom o povijesti Vinkovaca, od prapovijesnog razdoblja do kraja 20. stoljeća, odnosno kroz 8200 godina Vinkovaca kao kontinuiranog naseljenog područja.

Autor je izložbe prof. dr. sc. Aleksandar Durman, koji je prije umirovljenja radio na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Vodio je neka od najvećih arheoloških istraživanja u Hrvatskoj, među kojima se ističe istraživanje prapovijesnog lokaliteta Vučedol. Dizajner izložbe je Ivan Antonović.

Ista je izložba, također na inicijativu Sinčića, prošloga tjedna bila izložena u Europskom parlamentu u Bruxellesu. 

Izložba će u zgradi Winston Churchill Europskog parlamenta u Strasbourgu biti postavljena tjedan dana.