Sindikat: Otkazi na riječkoj Klinici za radioterapiju i onkologiju su neopravdani

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

ŠEFICA Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić danas je izjavila da su na Klinici za radioterapiju i onkologiju riječkog KBC-a izvanredni otkazi neopravdano uručeni bivšoj predstojnici, bivšoj glavnoj sestri i medicinskoj sestri te Klinike.

Kaže kako je to horor. Na konferenciji za novinare Radmila Čahut Jurišić ustvrdila je da se trima djelatnicama Klinike za radioterapiju i onkologiju riječkog KBC-a, koje su dobile izvanredne otkaze ugovora o radu, imputira neodgovarajuće skladištenje citostatskih lijekova i da su otkaz dobile tijekom korištenja prava na bolovanje radi narušenog zdravlja.

Smatra da su bivša glavna sestra Klinike Vlasta Predovan i medicinska sestra Dinka Milinković "kolateralne žrtve prethodne smjene predstojnice Klinike Ingrid Belac Lovasić". Napominje da je riječ o osobama s puno radnog staža u bolnici, da su uvjeti rada na Klinici teški i loši već dulje vrijeme, na što je sindikat već ukazivao.

Na konferenciji je bila i medicinska sestra Dinka Milinković, kojoj je, kako je rekla, dan prije otkaza dijagnosticiran rak pluća, a godinama je radila na citostatskoj terapiji. Ne osjeća se krivom, kao što ne smatra krivima niti druge dvije djelatnice. Ima uvjete za mirovinu, no, kaže, još bi željela raditi.

"Ako je itko trebao dobiti otkaz, to je ravnatelj bolnice"

Pravna povjerenica sindikata Petra Vaci vodit će radni spor za sestru Milinković, no procjenjuje da bi on mogao potrajati i do dvije godine, tijekom kojih, zbog izvanrednog otkaza, nema pravo na naknadu za nezaposlene, a nema ni pravo na otkazni rok i otpremninu.

Radmila Čahut Jurišić izjavila je da "ako je itko trebao dobiti otkaz, to ravnatelj bolnice Alen Ružić", dodavši kako je sramotno da su otkaze dobile medicinske sestre koje su cijeli radni vijek radile na onkološkom odjelu i s citostaticima. Kaže i kako "Ružić sve radi pod palicom predsjednika Upravnog vijeća riječke bolnice Željka Plazonića" te da obojica biraju kadar s kojim mogu manipulirati i stalno krše propise.

Stoga, smatra, ne treba čuditi što medicinske sestre stalno odlaze iz riječke bolnice, ni to što se na natječaje za zapošljavanje medicinskih sestara u toj bolnici nitko ne javlja, iako srednjoškolsko obrazovanje u Rijeci svake godine završi 60-ak medicinskih sestara. One praksu obavljaju u bolnici pa su upoznate s uvjetima i ne žele u njoj raditi, zaključila je Radmila Čahut Jurišić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.