Sindikat poručio PIK-u: "Ako zatvorite mljekaru, što će biti s radnicima?"

Foto: Pixsell/Goran Kovacic

SINDIKAT zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) pozvao je danas vodstvo riječkoga Prehrambeno-industrijskog kombinata (PIK) da očuva radna mjesta u toj tvrtki i u njezinoj mljekari.

"Zaposlenici PIK-a uznemireni su medijskim natpisima i zabrinuti za egzistenciju, a strahove potencira aktualna gospodarska situacija", istaknuo je PPDIV u priopćenju u povodu zatvaranja Mljekare "Tonka" u naselju Škurinjama, koja je u sastavu riječkoga PIK-a.

Izbjegavanje sastanka?

Regionalni povjerenik sindikata Ivica Blažević podsjetio je da je na zamolbu sindikalne povjerenice, predsjednice Radničkog vijeća i predstavnice radnika u Nadzornom odboru PIK-a još u ožujku kontaktirao s direktorom Ginom Pastročićem kako bi u socijalnom dijalogu riješili otvorena pitanja, no on je odgovorio tek potkraj travnja. 

"Povod je tada, među ostalim, bila namjera zatvaranja mljekare, koja je, nažalost, u međuvremenu zatvorena zbog povećanih troškova proizvodnje, cijene energije i sirovina, posebno nedostataka domaće sirovine te nužnih investicija potrebnih za dostizanje zadovoljavajućih tehničkih uvjeta na postrojenju", rekao je Blažević.

Može, dodao je, razumjeti probleme s kojima se direktor suočava, ali ne i to što izbjegava sastanak kako bi na vrijeme informirao Radničko vijeće i savjetovao se o problemima i sazivanju skupa zaposlenih.

Blažević je napomenuo da Zakon o radu propisuje da se, prije donošenja odluke važne za položaj radnika, poslodavac mora savjetovati s Radničkim vijećem i dostaviti mu podatke važne za donošenje odluke i sagledavanje njezina utjecaja na položaj radnika.

"Sve je radio sam, na svoju ruku"

"Dakle, sve je radio sam, na svoju ruku, tako da u sindikatu i Radničkom vijeću ne znamo na koji način je zbrinuto 30 radnica i radnika mljekare", istaknuo je i dodao kako očekuje da se za riječki PIK i njegove radnike pronađe dugoročno rješenje.

PIK Rijeka ima tradiciju proizvodnje mlijeka, pekarskih proizvoda i tjestenine od 1947., a i danas je, sa 192 radnika, vodeća prehrambena industrija u Rijeci i jedina u županiji koja je prerađivala mlijeko i mliječne proizvode.

PIK je opterećen i mnogim problemima, ponajprije nelikvidnošću, a prema neslužbenim podatcima, gubitak za 2021. je oko 17 milijuna kuna, ističu iz sindikata i dodaju kako je prosječna bruto plaća u 2021. bila 6688 kuna, ili 5062 kune neto. 

Iz PPDIV-a su ocijenili i kako je PIK Rijeka opterećen problemima u vezi sa strategijom razvoja i budućnosti te tvrtke, lošim vodećim kadrom te izbjegavanjem socijalnog dijaloga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.