Sindikat zaposlenih u srednjim školama odgovara Klauškom: Nismo paraziti!

NEZAVISNI sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske našoj redakciji poslao je reagiranje na današnji tekst Indexova komentatora Tomislava Klauškog naslovljen "Solidarnost na hrvatski način: Ako nemamo mi, neka onda nemaju ni ostali". Njihovo reagiranje koje potpisuje predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec prenosimo u cijelosti i u integralnom obliku.

Poštovani,

na Index.hr 27. travnja 2010. objavljen je komentar Tomislava Klauškog pod naslovom "Solidarnost na hrvatski način".

Molimo Vas da objavite naše reagiranje na taj tekst, jer tekst obiluje proizvoljnim, zlonamjernim i netočnim tvrdnjama o zahtjevima sindikata javnih službi.

Naime, u tekstu se kao ideja vodilja provodi teza kako sindikati javnih službi traže solidarnost na način da svi solidarno sa zaposlenicima javnih službi ne dobiju regres, božićnicu i dar za djecu, t.j. da i susjedu crkne krava.

No, sindikati javnih službi govore upravo suprotno: traže da svi zaposleni budu solidarni s ljudima koji su izgubili ili će izgubiti posao, kao i sa socijalnim slučajevima čije su socijalne naknade ove godine upitne. Smatra li Vaš komentator da zbrinjavanje nezaposlenih i socijalno ugroženih ljudi treba pasti samo na leđa javnih i državnih službenika? Mišljenja smo da bi solidarno trebali pomagati svi, te ukoliko se od zaposlenih u javnim službama traži da se u tu svrhu odreknu regresa, božićnice i dara za djecu, zar to ne bi mogli učiniti i drugi?

Možda bi prema mišljenju Tomislava Klauškog od solidarnog pomaganja najugroženijima  trebali biti izuzeti i zaposleni u javnim (državnim) poduzećima, u mnoga koja država godinama bez kriterija i kontrole "upumpava" sredstva svih građana Republike Hrvatske. Zar i oni ne bi trebali biti solidarni sa svojim prijateljima, susjedima, rođacima, bračnim drugovima, djecom,... koji će se naći na burzi rada. Zar samo učitelji, nastavnici, medicinske sestre,... i ostali "paraziti" trebaju solidarno pomagati tim ljudima?

Trebaju li od solidarne pomoći onima koji su izgubili ili će izgubiti posao biti izuzeti i zaposlenici i vlasnici onih poduzeća koja su u doba krize i recesije ostvarila ekstra dobit?

Nije dakle naš prijedlog da nitko ne dobije regres, božićnicu ili dar za djecu, već da se ta sredstva transparentno stave u funkciju za solidarnu pomoć najugroženijim kategorijama društva.

Ako su zahtjevi da jači u krizi trebaju pomagati slabije bogohulni i velikom dijelu Hrvatske neprihvatljivi i zaposleni u javnim službama mogu biti jednako tako sebični. I zaposleni u javnim službama imaju potpisane kolektivne ugovore i ugovorena prava. Osim ukoliko Vaš komentator ne smatra da "paraziti, koji žive na grbači građana", ne trebaju imati nikakva prava ili da tih "parazita" u državi uopće niti ne treba.

S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.