Sirija negira vojne akcije u Hami, unatoč dojavama aktivista o brojnim žrtvama

AMMAR Qurabi iz Sirijske organizacije za ljudska prava kazao je kako su pripadnici sirijskih sigurnosnih snaga jučer, prilikom "slamanja" demonstracija, u Hami ubile najmanje 22 osobe i ranile još njih 80.

U skladu s već standardnom praksom, sirijski ministar vanjskih poslova Walid Moallem ja kazao "kako nije bilo nikakve vojne ofenzive u Hami". Na upit o izvještajima da se vojska grupira izvan  grada, odgovorio je  "da to nije točno, ali da dio vojske ide prema gradu Idlibu, pa moraju proći u blizini Hame".

Osim toga Moallem je kazao kako režim ne sputava sve prosvjednike, već samo neke. "Ovisi u tipu prosvjednika. Ukoliko su miroljubivi, uvjeravam vas da ih nitko neće i ne smije napasti. Uostalom, ta je instrukcija došla direktno od predsjednika Assada", kazao je ministar.

Grad Hama posebno je važan za sirijski režim u političkom i ideološkom smislu. On je 1982. godine bio poprištem brutalnog vojnog slamanja usmjerenog na sunite od strane vlade Hafeza al-Assada, pokojnog oca današnjeg predsjednika. U najkrvavijem obračunu s vlastitim narodom u povijesti arapskog svijeta, na ulicama Hame tad su ubijene tisuće ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.