Sirijski gradić nagodio se s ISIS-om oko radnika cementare: Odbili pustiti njih 20, ubili četvero

Screenshot: YouTube

DUŽNOSNICI sirijskog gradića blizu Damaska su zaključili sporazum sa skupinom Islamska država (IS) o oslobađanju oko 300 radnika cementare koje od ponedjeljka drže džihadisti, naveo je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

SOHR nije mogao precizirati koliko je djelatnika tvornice Al-Badia u Dmeiru, 50-ak kilometara sjeveroistočno od glavnog grada  već oslobođeno.

Jedan vojni izvor je rekao agenciji France presse da su deseci radnika cementare stigli u vojnu zračnu luku, koju drži vlada, blizu Dmeira. Bili su oteti tijekom ofenzive IS u tom području.

U online priopćenju je agencija Amaq, povezana s IS, navela da je džihadistička organizacija oslobodila oko 300 osoba ali je odbila pustiti 20 koje optužuje da pripadaju provladinoj miliciji.

U tekstu se precizira da su četvorica djelatnika cementa pogubljena jer su Druzi, ogranak šijitskog islama kojeg IS mrzi.

Kao i cijela zemlja, Dmeir je podijeljen u područja pod kontrolom IS, pod kontrolom islamističkih pobunjenika i pod kontrolom vojske.

Danas zrakoplovi bombardirali okolicu vojne zračne luke Dmeira gdje su se vodile žestoke borbe nakon ofenzive IS u ponedjeljak, naveo je SOHR.

Džihadistička skupina je izvela već nekoliko masovnih otmica tijekom prethodnih ofenziva. U siječnju su oteli 400 osoba, među kojima žene i djecu u istočnoj pokrajini Deir Ezzor i prošle godine na sjeveroistoku Sirije IS je oteo 220 asirskih kršćana, od kojih su mnogu oslobođeni nakon pregovora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.