Sjećate se Todorićevog privatnog otoka? Jučer je promijenio vlasnika

Foto: HRT/Sudski registar

PRIJE nešto manje od mjesec dana objavili smo priču o otoku Smokvica Vela, kojeg je godinama koristio vlasnik Agrokora Ivica Todorić.

Podsjetimo, nedavno je otkriveno da država ne samo da nije godinama naplaćivala koncesiju za korištenje otoka, nego i da će Todorićev dug otići u zastaru.

Naime, otok Smokvica Vela kod Rogoznice u vlasništvu je države, a u bivšoj državi koristila ga je vojska. Kad se 90-ih JNA povukla s tog otoka, Ministarstvo obrane nije bilo zainteresirano za njega, pa su ga općinske vlasti 1995. na 30-godišnji zakup dale tvrtku Grafoplast u vlasništvu Ante Lušića, praunuka nekadašnjeg vlasnika otoka.

Todorić kupio tvrtku koja je imala otok u zakupu

"U ugovoru između MORH-a i općine izričito stoji da se ne plaća zakup, ali sve što zakupnik napravi na otoku, sva infrastruktura i zgrade, sve to nakon 30 godina prelazi u vlasništvo RH", rekao je prije mjesec dana direktor Grafoplasta Ante Lušić, koji je nakon potpisivanja ugovora počeo obnavljati zapuštene zgrade, izgradio je šetnicu, a počeli su dolaziti i prvi turisti - oni itekako dubokog džepa.

No, 1999. Ministarstvo obrane zatražilo je raskid ugovora, a pričom se neko vrijeme bavilo i Državno odvjetništvo. Sedam godina kasnije tvrtku Grafoplast u cijelosti je od Ante Lušića kupio Agorokor Ivice Todorića, a s njom i pravo na korištenje otoka Smokvica Vela.

 

2007. godine prema odluci suda ugovor o zakupu iz 1995. je poništen, a tek 2011. Agencija za upravljanje državnom imovinom počela je računati koliko je zakupac dužan.


Milijunski dug otišao u zastaru

"Sve je bilo pripremljeno početkom 2012. za naplatu, bila je spremna odluka za Vladu, ali nikad nije realizirana", rekao je prije mjesec dana Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine.

Zanimljivo je da dug za prve četiri godine otkad je ugovor poništen, a otok je preuzela obitelj Todorić, neće nikad biti naplaćen jer je - otišao u zastaru. Prošle je godine novo Ministarstvo državne imovine, koje vodi Goran Marić, ponovno računalo iznos duga i došlo do svote veće od 26 milijuna kuna.

Jučer je Smokvica Vela promijenila vlasnika

Jučer je na Trgovačkom sudu došlo do promjene vlasnika tvrtke Grafoplast, koju je Todorić kupio od Ante Lušića.

Tako je jedinog vlasnika tvrtke koja ima koncesiju na Smokvicu Velu, Ivicu Todorića, jučer na Trgovačkom sudu zamijenio prijašnji vlasnik - Ante Lušić, što je jasno vidljivo u Sudskom registru.

Obzirom na situaciju s Agrokorom i sve glasnije najave oduzimanja privatne imovine Ivice Todorića zbog nagomilanih dugova, nije nemoguće da je Todorić odlučio prebaciti dio imovine na druge osobe kako mu ne bi bila oduzeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.