Sjeverna Koreja ima najmanje 13 tajnih raketnih baza. Snimljene su satelitom

Foto: CSIS/Digital Globe

SJEVERNA Koreja posjeduje najmanje 13 tajnih baza i skladišta balističkih raketa nuklearnog kapaciteta, prema istraživanju koje je u ponedjeljak objavio washingtonski analitički institut Center for Strategic and International Studies (CSIS).

The New York Times objavio je članak o ovom istraživanju pod naslovom "U Sjevernoj Koreji, raketne baze sugeriraju veliku obmanu", u kojem se tvrdi kako objavljene satelitske snimke sugeriraju veliku obmanu od strane Sjeverne Koreje, koja je ponudila demontirati jedan veliki pogon za lansiranje, dok je nastavila poboljšavati više od desetak drugih koji bi olakšali njihovo lansiranje konvencionalnih i nuklearnih bojevih glava.

"Ove raketne operativne baze, koje se mogu koristiti za sve klase balističkih projektila od balističkih projektila kratkog dometa (SRBM) do i uključujući interkontinentalne balističke projektile (ICBM), morale bi također biti predmet deklaracije, verifikacije i demontaže u bilo kakvom sporazumu o konačnoj i potpuno provjerljivoj denuklearizaciji", stoji u izvještaju CSIS-a. 

Sigurno utvrđeno 13 baza, ali vjeruje se da ih ima do 20

Ova mreža raketnih baza već je dulje poznata američkim obavještajnim službama, ali o njoj se trenutno ne raspravlja, unatoč tvrdnjama američkog predsjednika Donalda Trumpa da je neutralizirao sjevernokorejsku nuklearnu prijetnju, što je izjavio još u lipnju nakon summita sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom u Singapuru. Naime, kako piše CNN, američki obavještajci već dulje vrijeme smatraju da Sjeverna Koreja drži dobar dio svog raketnog i nuklearnog arsenala, uključujući mobilna postrojenja za lansiranje projektila, u podzemnim planinskim bunkerima.

"Unatoč razlikama u interpretaciji između američke vlade i Sjeverne Koreje oko toga što deklaracija u Singapuru i nova sjevernokorejska deklaracija znače, za promatrače Sjeverne Koreje bilo je prilično jasno da Sjever nije voljan predati svoj čitavi nuklearni program", izjavila je Lisa Collins, znanstvena suradnica u CSIS-u i jedna od autorica izvještaja. 

Izvješće CSIS-a temelji se na izvorima obavještajnih službi nekoliko zemalja, izjavama sjevernokorejskih prebjega, podacima dostupnim online i satelitskim snimkama. CSIS je sigurno utvrdio postojanje 13 položaja, ali misli da bi ih moglo biti do 20. Snimke koje je CSIS objavio odnose se na raketnu operativnu bazu Sakkanmol.

Stručnjaci upozoravaju da je Sjeverna Koreja nastavila s proizvodnjom nuklearnog oružja i balističkih projektila

"Te baze nisu uništene", objasnio je za The New York Times Victor Cha, dužnosnik CSIS-a i ekspert za Sjevernu Koreju. "Svi se boje da bi Trump mogao prihvatiti loš sporazum", upozorio je. "Oni nam predaju samo jedan položaj za testiranje, raspuste nekoliko drugih položaja i u zamjenu za to dobivaju mirovni sporazum."

Victor Cha je trebao dobiti mjesto američkog veleposlanika, ali nije imenovan, uglavnom zbog neslaganja s pristupom Trumpove administracije korejskom pitanju.

Nakon summita Donalda Trumpa i Kima u Singapuru sredinom lipnja, Sjeverna Koreja je službeno obustavila svoj nuklearni program i testiranja.

No unatoč činjenici da ova zemlja zaista nije izvršila testiranje balističkog projektila ili nuklearne bombe više od godinu dana, američki obavještajci upozoravaju da je u svojim tajnim bazama nastavila s proizvodnjom nuklearnog materijala, novih nuklearnih bombi i projektila koje se može staviti na mobilna postrojenja za lansiranje i sakriti ih u planinama. 

U isto vrijeme, režim sankcija Sjevernoj Koreji ozbiljno je ugrožen zbog nastavka trgovine između Sjeverne Koreje i Kine, odnosno Rusije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.