Sjeverna Koreja pogubila ministra financija zato što nije obuzdao inflaciju

SJEVERNA KOREJA je pogubila bivšeg višeg dužnosnika zato što je loše proveo reformu valute.

U studenome prošle godine je ta komunistička zemlja promijenila vrijednost svoje valute radi smanjenja inflacije. No, te su mjere dovele do povećanja gladi zbog zatvaranja mnogih trgovina, a Sjevernokorejci su bili nezadovoljni zbog mnogih nenaplativih računa.

Mnogi smatraju kako je Pak bio samo žrtveno janje propale reforme

Za takvu lošu provedbu reforme glavom je platio Pak Nam Gi koji je bio direktor za financije u vladajućoj Komunističkoj partiji. Prošlog tjedna je izveden pred odred smrti koji ga je pogubio, pišu svjetski mediji. Pak je optužen zbog uništavanja nacionalne ekonomije te nanesene javne štete planu vođe Kim Jonga Ill. koji je svoju moć želio dati u ruke najmlađeg sina. Nitko iz službenih izvora nije potvrdio smaknuće Paka te se u nekim medijima još uvijek spekulira kako je on završio u zatvoru.

Mnogi Sjevernokorejci smatraju kako je Pak bio samo žrtveno janje u propaloj reformi valute. Ovakva praksa smaknuća visokih dužnosnika nije novost u Sjevernoj Koreji. 90-ih godina je zbog raširene gladi država ubila najvišeg dužnosnika zaduženog za poljoprivredu. Smatra se kako je Sjeverna Koreja država s najviše kršenja ljudskih prava u svijetu s mnogim javnim smaknućima, kampovima za političke zarobljenike te široko raširenom praksom mučenja ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.