Sjevernoirski unionisti kažu da će ući u vladu tek kad se riješe problemi na granici

Ilustracija: EPA

PROBRITANSKA Demokratska unionistička stranka (DUP) rekla je da će se vratiti u regionalni parlament tek kada bude sigurna da će vlada u Londonu zakonom riješiti probleme na granici sa Sjevernom Irskom, a riječ je o poništenju dijela sporazuma o Brexitu.

Od izbora prošlog mjeseca DUP blokira uspostavu regionalne vlasti u Sjevernoj Irskoj prema Sporazumu od Velikog petka. Tim sporazumom iz 1998. republikanci, zagovornici ujedinjenja s ostatkom otoka, Republikom Irskom, većinom katolici, vlast dijele s unionistima, većinom protestantima i zagovornicima ostanka u Ujedinjenoj Kraljevini.

 Regionalni parlament neće biti uspostavljen sve dok se ne riješi problem trgovine na granici Sjeverne Irske i Irske koja je i dalje u Europskoj uniji, rekao je zastupnik DUP-a Sammy Wilson. "Bilo bi vrlo glupo da se stranka u ovom trenutku obveže na specifične rokove. Zapravo, nije važno vrijeme, već sadržaj", rekao je Wilson, član DUP-a, u britanskom parlamentu.

Novi trgovački zakon

Možda će proteći mjeseci ili dulje da zakon prođe kroz oba doma parlamenta u Londonu. "Mislim da se unionisti žele uvjeriti da neće upasti u klopku te prihvatiti obećanja koja će se prekršiti", rekao je.

Na regionalnim izborima u svibnju povijesni rezultat ostvarila je republikanska stranka Sinn Fein, bivše političko krilo paravojne IRA-e, te time stekla pravo da imenuje prvog nacionalističkog ili republikanskog čelnika pokrajinske izvršne vlasti. DUP treba nominirati njegova zamjenika kako bi zajedno obnašali dužnosti, no DUP sada to blokira.

Velika Britanija danas treba objaviti zakon kojim će se jednostrano ukinuti pravila trgovine za Sjevernu Irsku uvedena nakon Brexita, unatoč tome što će time možda započeti trgovinski rat s Europskom unijom, i time uvjeriti DUP, najveću probritansku regionalnu stranku, da se vrati u vladu.