Sjevernokorejske vlasti uhitile i zadržale Amerikanca zbog ilegalnog ulaska u zemlju

VLASTI U PJONGJANGU potvrdile su da su zadržale američkog državljanina koji je uhićen kad je iz Kine ilegalno ušao na teritorij Sjeverne Koreje, prenio je danas britanski BBC.

Državna novinska agencija KCNA objavila je u srijedu da je muškarac, čiji se identitet ne navodi, uhićen još u ponedjeljak te da je još uvijek na ispitivanju.

To je u proteklih mjesec dana već drugi slučaj uhićenja američkih državljana zbog ilegalnog ulaska u Sjevernu Koreju, nakon što je 25. prosinca prošle godine na isti način u zemlju ušao i Robert Park, koji je namjeravao izraziti svoj protest zbog represije komunističkog režima u Pjongjangu.

Američke vlasti, koje nemaju službeno diplomatsko predstavništvo u Sjevernoj Koreji, do svojih državljana pokušavaju doći uz posredovanje veleposlanstva Švedske, koje u toj zemlji predstavlja i američke interese.

Prošle su godine na sličan način uhićene i zadržane i dvije američke novinarke, Laura Ling and Euna Lee, koje su optužene za špijunažu i na tamošnjem sudu osuđene na 12 godina prisilnog rada, no nakon snažnih diplomatskih pritisaka Washingtona i bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, one su nakon četiri mjeseca zatvora oslobođene i vraćene u zemlju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.