Sjevernokorejski diplomat prebjegao u Južnu Koreju. Sada postao zamjenik ministra

Screenshot: YouTube/Al Jazeera English

Južna Koreja imenovala je bivšeg sjevernokorejskog diplomata na mjesto zamjenika ministra, što je najviša funkcija u vladi na koju je ikada postavljen prebjeg. Tae Yong-ho je služio kao ministar u veleposlanstvu Sjeverne Koreje u Londonu kada je 2016. pobjegao u Južnu Koreju. 

Vlasti Sjeverne Koreje su tada prozvale Yong-hoa "ljudskim ološem" i optužile ga za pronevjeru te druge zločine. Yong-ho je pak kazao da je prebjegao jer je razočaran režimom Kim Jong-una i jer želi da njegova djeca imaju bolju budućnost. Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol imenovao je Yong-hoa glavnim tajnikom Savjetodavnog vijeća za mirno ujedinjenje, tijela koje savjetuje predsjednika o politici mirnog ujedinjenja Koreje, izvijestio je AP. 

"On je prava osoba koja može pomoći uspostaviti miroljubivu politiku ujedinjenja"

Tako je Yong-ho postao prvi sjevernokorejski prebjeg koji je imenovan na mjesto zamjenika ministra u Južnoj Koreji. Predsjednikov ured smatra da ga njegovo iskustvo života u Sjevernoj Koreji i mandat u odboru za vanjsku politiku čine izuzetno prikladnim za novu ulogu. 

"On je prava osoba koja može pomoći uspostaviti miroljubivu politiku ujedinjenja, utemeljenu na liberalnoj demokraciji", priopćio je ured predsjednika, prenosi Newsweek.

U Južnoj Koreji živi oko 34.000 sjevernokorejskih prebjega

Prema podacima Južne Koreje, u toj zemlji živi oko 34.000 sjevernokorejskih prebjega. Oni koji prebjegnu u Južnu Koreju, dobivaju značajnu potporu vlade koja uključuje državljanstvo, subvencionirano stanovanje i sredstva za preseljenje.

Međutim, mnogi prebjezi imaju problema tijekom prilagodbe konkurentnom i kapitalističkom društvu Južne Koreje, pri čemu proživljavaju diskriminaciju i prolaze kroz razne poteškoće. 

Najviše pozicionirani dužnosnik koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje u Južnu bio je Hwang Jang-yop iz vladajuće Radničke partije, koji je nekoć podučavao pokojnog oca Kim Jong-una. Pobjegao je u Južnu Koreju 1997., a umro je 2010. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.