Skandal u Švedskoj: Zastupnici govorili na skupu na kojem se pjevalo "zakolji Židove"

Screenshot: Isaac Bachman/YouTube

IZRAELSKI veleposlanik u Švedskoj je snažno kritizirao videozapise sa skupa podrške Palestincima u švedskom Malmöu na kojem se prema zasad nepotvrđenim navodima veličalo nasilje u Jeruzalemu i aktualni, učestali napadi na Židove.

Snimke s prosvjeda održanog u nedjelju su prvo izazvale polemiku na društvenim mrežama u Švedskoj, a od jučer i na širem području Europe. Prema pisanju Locala, dio prosvjednika je na arapskom uzvikivao i pjevao "zakolji Židove" i "ubodi vojnike", no vjerodostojnost prijevoda je upitna.

Ipak, Isaac Bachman, izraelski veleposlanik u Švedskoj od 2012., u reakciji na Facebooku piše da su poruke poslane iz Malmöa "jako uznemirujuće".

"Ovo su izrazito zabrinjavajuće pojave grotesknog, ali svejedno stvarnog – i ubojitog – poticanja (na mržnju) s kojim se treba odmjeriti punom snagom zakona!", napisao je.

Palestinsko kulturno društvo koje je organiziralo skup kaže za švedski tabloid Expressen da je prosvjed održan u znak podrške i "pomoći Palestini" i da pojedinci koji su govorili o noževima nisu predstavnici grupe. S Twittera i Facebooka je uklonjen značajan broj komentara o skupu.

Istovremeno, domaća javnost propitkuje jesu li švedski političari Hillevi Larsson, socijaldemokrat iz stranke premijera Stefana Löfvena, i Daniel Sestrajcic iz Lijeve stranke, trebali govoriti na skupu.

Diplomatski odnosi Švedske i Izraela nastavljaju biti napeti nakon što je skandinavska nacija prva u Europi prije godinu dana formalno prepoznala palestinsku državnost.

> Izvješće: Značajan porast antisemitizma diljem Europe, Židovi spremni na egzodus

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.