Skandalozna srpska premijerka: Haag Šešelju duguje tri godine života

Foto: EPA

KAKO smo već pisali, srpska premijerka Ana Brnabić dala je intervju za Deutsche Welle u kojem se, najblaže rečeno, nije baš snašla. 

Brnabić se, naime, u više navrata tijekom intervjua za radijsku emisiju Conflict zone svađala s engleskim voditeljem Timom Sebastianom.

Sve se razbuktalo kada je novinar srpskoj premijerki spomenuo problem Kosova kada je riječ o ulasku Srbije u EU te je upitao je li svjesna da su Europskoj uniji dojadile zemlje zapadnog Balkana, na što je Brnabić iznervirano voditelju prigovorila da "naprosto nije u redu" da on priča u ime EU, a onda ga pitala može li reći što želi ili će on imati intervju sam sa sobom. 

Brnabić je u intervjuu izjavila da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da je to za njih činjenica. 

Srpska premijerka kaže da Haag duguje Šešelju tri godine života

No to nije jedina njena skandalozna izjava u tom intervjuu. Brnabić je, naime, iznerviralo i pitanje o ratnim zločincima, a na prilično nevjerojatan način branila je ratnog zločinca Vojislava Šešelja. 

Voditelj je srpsku premijerku, naime, pitao je li joj u redu da su ratni zločinci rehabilitirani u javnom životu Srbije.

"Ti ljudi su… Što vi hoćete da uradim s njima? Ako su osuđeni, izdržali kazne i pušteni… Hoćete da ih zatočimo negdje u Srbiji tako da im nitko više ne vidi lice?", rekla je Brnabić.

"Hoćete li vi da sjede u parlamentu kao Vojislav Šešelj? Čovjek koji kaže da je ponosan na sve ratne zločine koji su mu pripisani", replicirao je voditelj. 

"Želim vas podsjetiti, pošto pričamo o vladavini prava, da se Vojislav Šešelj dobrovoljno predao Tribunalu u Hagu. Suđenje je trajalo trinaest godina – je li to ono što zovete vladavinom prava? Onda je oslobođen i vratio se u Srbiju, a onda…", rekla je premijerka Srbije da bi joj voditelj napomenuo da je ta presuda preinačena. 

"Preinačena je. Ali trinaest godina suđenja…", kazala je Brnabić i dodala: "Dakle duguju mu najmanje tri godine života."

Prema izjavi premijerke Srbije može se zaključiti da je njoj veći problem što je Šešelj u Haagu proveo tri godine više nego što mu je na kraju presuđeno, nego protjerivanje i huškanje na ratne zločine zbog čega je osuđen.

Podsjetimo i da je Šešelj kupio kuću u Hrtkovcima, vojvođanskom selu iz kojeg je protjerivao Hrvate i na nju stavio neonski natpis na kojem piše "Kuća Vojislava Šešelja".

Brnabić: Za nas su činjenice da u Srebrenici nije bio genocid

Podsjetimo, u intervjuu srpske premijerke za Deutsche Welle posebno je zaiskrilo oko pitanja o genocidu u Srebrenici. Voditelj je, naime, inzistirao da Brnabić prizna da se u Srebrenici dogodio genocid. Rekao je srpskoj premijerki i da su međunarodne institucije rekle da se genocid dogodio. 

"Gospodine, uredu. Neka su rekle. Za Srbiju se genocid u Srebrenici nije dogodio. Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje", rekla je Brnabić. 

Voditelj joj je žestoko uzvratio.

"To je za vas crvena linija koju nećete prijeći, zar ne? Vi hoćete prekrajati povijest", rekao je voditelj. 

Na to mu je premijerka Srbije rekla da nitko ne prekraja povijest.

"Mi samo kažemo ono što su činjenice za nas i dala sam vam odgovor i ponovit ću - u Srebrenici se nije desio genocid. Također, vi promatrate Srbiju kao da je ona neki izolirani sistem. Pogledajte kako zemlje u regiji tretiraju ratne zločince...", istaknula je Brnabić.

Dodala je i da nije korektno da novinar omalovažava uspjehe koje je Srbija postigla i da donosi proizvoljne ocjene i poručila da je ponosna na to "što se Srbija suočava sa svojom prošlošću". 


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.