Škare Ožbolt: Francuski doktor liječio Tuđmana u tajnosti, rekli su da je novinar

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

VESNA ŠKARE OŽBOLT, bivša savjetnica Franje Tuđmana i bivša ministrica pravosuđa, komentirala je prvog hrvatskog predsjednika za N1. Također je potvrdila da će ići na svečanu akademiju koju u Tuđmanovu čast priprema HDZ.

Škare Ožbolt osvrnula se na svoj odnos s Tuđmanom pa rekla da Tuđmana treba promatrati u dvije faze - prije i poslije bolesti.

"Posljednjih godinu dana je bio jako bolestan i tada je praktički pustio stvari iz kontrole. Njegov početak je bio fantastičan jer je na njegovim temeljima stvorena država, uspjela se obraniti goloruka, bez oružja. Uspio je pomiriti i one koji su bili mladi, srčani i htjeli su braniti državu i one koji su imali iskustva, radili su u nekim saveznim institucijama. Pozvao je diplomaciju, generale i krenuli su formirati obranu Hrvatske. Napravio je spoj iskustva, znanja i srčanosti i mladosti", ispričala je Škare Ožbolt.

"Francuski doktor liječio Tuđmana, predstavili su ga kao novinara"

Škare Ožbolt dodaje da je Tuđman kasnije pod utjecajem bolesti često reagirao. Otkrila je da su Tuđmanu rekli da će živjeti još šest mjeseci kada mu je bolest otkrivena.

"Hrvoje Šarinić je doveo iz Francuske najboljeg doktora koji je liječio tu vrstu karcinoma. Taj liječnik je predstavljen kao francuski novinar. Dolazio je kod mene u ured, a onda bi on i medicinska sestra odlazili kod predsjednika. Nitko u uredu nije znao da se liječi predsjednik, a javnost uopće nije znala. Stanje mu se bilo jako popravilo… Cilj je bio završiti tu reintegraciju. Liječili su ga i u jednom trenutku je bio stvarno dobro. Da skratim priču, živio je još tri godine od tada", rekla je.

O Tuđmanovim manama: Antitalent za ekonomiju

Upitana je li Tuđman imao mana, Škare Ožbolt je potvrdno odgovorila i kazala da nije bio dobar u ekonomiji.

"Imao je mana. Nije se bavio ekonomijom. Bio je antitalent za ekonomiju. To je prepustio vladi pa je i model privatizacije prepustio vladi. Oni su izabrali mađarski model - najgori. U Mađarskoj je propala takva privatizacija, kod nas je završila identično", ispričala je Škare Ožbolt. 

Bivša Tuđmanova savjetnica prisjetila se situacije kada ga je pitala zašto inzistira da sve sam kontrolira. 

"Pitala sam ga zašto nam malo ne pusti te uzde, a on je lupio šakom o stol i rekao: 'Samo jedan čovjek može voziti autobus.' Sve mi je bilo jasno tada. Bilo je ratno vrijeme. Onda mi je rekao: 'Pogledajte što se događa u Italiji, svakih tri mjeseca padne vlada. Želite li to u Hrvatskoj?'", ispričala je Vesna Škare Ožbolt za N1.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.