ŠKOLA ODBILA PRIMITI SOCIJALNU PEDAGOGINJU "Slijepa sam i kažu da predstavljam opasnost"

Foto: Privatan album

"ZOVEM se Iva Šušak. Imam 25 godina. Slijepa sam osoba i prije nepunih godinu dana diplomirala sam socijalnu pedagogiju na Edukacijsko-rehabilitacijskom Fakultetu u Zagrebu. Prije nepunih godinu dana stupila sam i na tržište rada te unatoč iznimnoj aktivnosti i angažiranosti tijekom studija, pronalazak zaposlenja bio mi je veliki problem.

Ali mene ne muči nedostatak posla, nego zid predrasuda, nerazumijevanja, neznanja, zadrtosti potencijalnih poslodavaca i instant-diskvalificiranja samo zbog mog invaliditeta, odnosno mojih fizičkih nedostataka.

Ne želim reći da se svi tako ponašaju prema meni jer u ovih godinu dana dobila sam priliku raditi i dokazati se u poslu, ali tražim bolji posao jer želim raditi ono za što sam se obrazovala i u čemu sam dobra.

No moje kompetencije, stručnost, teorijsko i praktično znanje kao i iskustvo padaju u drugi plan zbog mog bijelog štapa.

Zadnji slučaj diskriminacije koji sam iskusila dogodio se u OŠ grofa Janka Draškovića, u kojoj sam okarakterizirana kao opasna za sebe i učenike te je izneseno mišljenje da definitivno ne mogu obavljati posao socijalnog pedagoga u grupi s petero učenika", započela je svoju priču za Index Iva Šušak.



Kazala je kako joj je u školi rečeno da je moguće da će joj djeca pobjeći iz razreda na ulicu i da kao slijepa osoba ne može raditi u grupama. Rekli su joj da bi problem bio i njeno kretanje po školi kao i penjanje uz stepenice. Također je navela i to da joj je ravnateljica škole kazala da ako želi raditi, neka onda sebi "riješi asistenta".

Radila je već s djecom s problemima u ponašanju

Iva kaže kako to nije izoliran slučaj i da se s ovakvim situacijama već susretala, no da joj je ovo ipak prvi put da ju je netko proglasio "ugrozom za sigurnost i opasnošću".


Tijekom svog dosadašnjeg zaposlenja, radila je u grupama s 10 i više djece u prostoriji s dva terapijska psa. Radila je tako u udruzi Beka Velebit na projektu poludnevnog boravka za djecu s teškoćama u učenju i problemima u ponašanju. Sličan posao radila bi i u ovoj školi.

"Djeca nisu imala problema zbog moje sljepoće, samo smo je ponekad iskoristili tako da bismo se poučili empatiji i jako dobro nasmijali, a roditelji su ih ostavljali s punim povjerenjem i bez straha da će se vratiti bez udova ili polupojedeni.

Slijepe osobe nisu opasnost ni prijetnja sigurnosti, država nam daje pravo na besplatno visoko obrazovanje i onda umjesto da nas zaposli kako bismo joj se odužili, ona nas samo s obrazovanja prebaci na socijalu.

Mi ne želimo biti konzumenti socijalnih usluga, nego funkcionalni kotačići društvenog mehanizma", kazala je Iva koja trenutačno u udruzi radi na resocijalizaciji i integraciji azilanata i bivših zatvorenika.

Kako bismo doznali i drugu stranu priče, razgovarali smo s Danicom Rajković, ravnateljicom OŠ grofa Janka Draškovića. Ona je u razgovoru za Index kazala da bi posao defektologa/socijalnog pedagoga bio opasan i za Ivu Šušak, kao i za djecu.

"Gospođica Šušak je 100 posto slijepa osoba. Nitko mi ne može dokazati da je sposobna sjediti sama u razredu s 5 učenika s posebnim potrebama. Još ih mora voditi i na ručak i školsko igralište", rekla nam je ravnateljica i istaknula da Ivu nije mogla uzeti na privremen rad.

Ravnateljica: Što ako joj dijete ode iz razreda?

Škola je ostala bez defektologa/socijalnog pedagoga, a nije imala vremena, istaknula je ravnateljica, čekati mjesec dana do raspisivanja javnog natječaja. Imali su pravo ukazati na potrebu za radnikom i privremeno ga zaposliti na rok od 60 dana što se, kazala je, može učiniti bez natječaja.

"Ona se prijavila na temelju oglasa na HZZ-u jer smo tražili radnika. Javila se ona i još desetero osoba. Nazvala sam ju i pozvala na razgovor, iako to nije bila moja dužnost. Ali htjela sam je saslušati. Bilo mi je žao te djevojke, vjerujem da je savjesna i hrabra. Ona je 100 posto slijepa i došla je po poledici u školu s majkom. Ja sam joj mogla reći da je radno mjesto zauzeto, ali ipak sam je pozvala.

Međutim, ona bi bila dužna čuvati djecu koja su hiperaktivna i paziti na njih. Što bi se desilo da joj dijete pobjegne iz razreda? Treba se brinuti o petero djece s posebnim potrebama koja imaju ozbiljne dijagnoze.


Neke poslove ne mogu svi raditi. Radi se o djeci s posebnim potrebama i moram voditi brigu o tome da ih zaštitim. Taj posao može biti opasan i za njenu sigurnost", rekla nam je ravnateljica.

Naglasila je i to da još uvijek nije raspisan javni natječaj za to radno mjesto, a kad ga raspišu, tvrdi da se Iva slobodno može javiti.

Na pitanje o tome zašto će se tražiti taj posao ako sad već nije primljena, kazala ja da svatko ima pravo prijaviti se na natječaj.

Rekla je da ta škola trenutačno nema defektologa zato što je defektologica uzela godinu dana neplaćenog dopusta i otputovala u Irsku.

"To po zakonu ima pravo", kratko je na kraju za Index rekla ravnateljica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.