SKUPI LIJEK Klinci ponizili najomraženijeg Hrvata u Americi

FOTO: SShot

SJEĆATE li se Martina Shkrelija, američkog biznismena albansko-hrvatskog podrijetla koji je u svjetskim medijima 2015. stekao neslavnu reputaciju jedne od najomraženijih osoba nakon što je burzovnim malverzacijama cijenu Daraprima, lijeka protiv parazita važnog za oboljele od AIDS-a, podigao za više od 5000 posto sa 13,50 dolara na čak 750 dolara po piluli?

Australski tinejdžeri, učenici Sydney Grammar School, objavili su ovih dana da su isti taj lijek u svojem školskom laboratoriju uspjeli sintetizirati po cijeni od samo 2 dolara po piluli. Time su još više rasvijetlili razmjere Shkrelijeva nemorala, ali i probleme američkog zatvorenog sustava prodaje koji je njemu i kompaniji Turing Pharmaceuticals omogućio da ostvare monopol na distribuciju lijeka. Naime, Daraprim se u većini drugih zemalja svijeta, uključujući i Australiju, prodaje po cijeni od samo jedan do dva dolara jer mu je istekao patent.

No u ovoj priči najvažnije je to što su entuzijastični australski srednjoškolci svojim pothvatom bacili mamac potencijalnim farmaceutima u SAD-u koji bi se mogli zainteresirati i patentirati njihovu metodu sintetiziranja lijeka. Oni sami to ne mogu učiniti jer je jedini zakonski način za tako nešto da ponovno provedu sva klinička testiranja koja je prošao i Daraprim. Za to bi im trebali silni milijuni dolara koje nemaju.

Nova, bezopasnija tehnika

Kako bi napravili pirimetamin, aktivni sastojak Daraprima, učenici su krenuli od 17 grama temeljnog sastojka 2,4-klorfenil acetonitrila koji se može kupiti preko interneta po cijeni od 36,5 dolara za 100 grama. No u svojem eksperimentu morali su pronaći novi način sintetiziranja pirimetamina jer je izvorna metoda bila previše opasna za uvjete školskog laboratorija.

„Nismo mogli koristiti patentiranu tehniku jer uključuje opasne reagense“, rekao je učitelj Malcolm Binns koji je pomagao mladim kemičarima.

Učenici su stoga 12 mjeseci tragali za novom, sigurnijom tehnikom sintetiziranja lijeka. To im je konačno pošlo za rukom prošli tjedan. Čistoću njihovog proizvoda težine 3,7 grama spektrografom je potvrdila Alice Williamson, kemičarka s University of Sydney, a učenici su svoje rezultate predstavili na simpoziju održanom u srijedu.

Kako bi olakšali posao mogućoj Skhrelijevoj konkurenciji, učenici su svoju metodu objavili besplatno na interenetu
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.