Slanje borbenih aviona Ukrajini je bila izdaja, kaže slovački ministar

Foto: EPA

Slovački ministar obrane danas je optužio svog prethodnika za "izdaju" zbog slanja borbenih zrakoplova u Ukrajinu, dodavši da je zbog toga protiv njega podnio kaznenu prijavu.

"Slabljenje oružanih snaga na ovaj način, protivno ustavu, ne može se opisati kao ništa drugo negoli izdaja", rekao je Robert Kalinak pa dodao: "Ne znam je li to pravno kazneno djelo, ali on je osoba koja je izdala nacionalne vrijednosti." 

Kalinak se referirao na svog prethodnika Jaroslava Nagyja koji je, dok je bio ministar obrane od ožujka 2020. do svibnja 2023., poslao Ukrajini nekoliko borbenih zrakoplova MiG-29 kako bi pomogao toj zemlji u obrani od ruske invazije.

Govorio da su "neupotrebljivi" za Slovačku pa ih poslao Ukrajini

Tada je Nagy rekao da su borbeni zrakoplovi iz sovjetske ere "neupotrebljivi" za potrebe Slovačke te je stoga "ispravna odluka" poslati ih Ukrajini. Kada je Kalinak preuzeo dužnost u listopadu 2023. kao dio nove vlade premijera Roberta Fica, Slovačka je rekla da Ukrajini više neće slati oružje iz vlastitih vojnih zaliha, iako još uvijek dopušta komercijalnu prodaju oružja.

Nagy je odmah odgovorio na Kalinakove optužbe rekavši da su prije potpisivanja ugovora o primopredaji borbenih zrakoplova uzeti u obzir svi pravni argumenti.

"Vlada je imala pravo na to"

"Na temelju toga vlada je kao kolektivno tijelo donijela odluku i odobrila potpisivanje međunarodnog ugovora, na što je imala pravo", rekao je. Dodao je da je još jedna slična kaznena prijava u vezi s transferom MiG-ova 29 Ukrajini već odbačena u tužiteljstvu. 

Iako se nova slovačka vlada odupire slanju vojne pomoći Ukrajini, neki Slovaci uzeli su stvari u svoje ruke i pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za kupnju topničkih granata za potrebe ukrajinske vojske.

Slovački građani pokrenuli su akciju "Streljivo za Ukrajinu" 16. travnja kako bi prikupili dodatna sredstva za češku inicijativu za nabavu granata diljem svijeta nakon što je slovačka vlada odbila sudjelovati.

U manje od mjesec dana više od 65.000 ljudi doniralo je 4 milijuna eura, a jedan je donator sam dao 100.000 eura, javlja Kyiv Independent.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.