Sljedeći tjedan Europska komisija objavljuje preporuke o ekonomskim reformama

Foto: EPA

Sljedeći tjedan Europska komisija će predstaviti proljetni paket Europskog semestra, u Bruxellesu se sastaje nekoliko ministarskih vijeća, a u Europskom parlamentu više odbora.

Europska komisija će u srijedu objaviti proljetni paket Europskog semestra, koji sadrži preporuke državama članicama u pogledu ekonomskih reformi i smjernice za fiskalnu politiku.

Komisija će također objaviti rezultate analiza makroekonomske situacije u državama članicama koje imaju makroekonomske neravnoteže.

U svibnju prošle godine Komisija je utvrdila da Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža, da je znatno smanjila dug i pokazuje snažnu dinamiku smanjenja duga.

Komisija bi trebala odlučiti hoće li predlagati  otvaranje postupaka u slučaju prekomjernog deficita na temelju stvarnih podataka za 2022., a posebno će uzeti u obzir usklađenost s fiskalnim preporukama za pojedinu zemlju.

Sutra sastanak o ruskoj invaziji i rogu Afrike

U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri vanjskih poslova država članica. Oni će raspravljati o ruskoj agresiji na Ukrajinu i stanju na rogu Afrike. Predviđena je i rasprava o zapadnom Balkanu nakon čega će šefovi diplomacija članica EU imati radni ručak sa svojim kolegama iz šest zemalja zapadnog Balkana.

Sljedeći dan, u utorak se sastaju ministri obrane koji će razgovarati o potporu EU Ukrajini. Za vrijeme ručka ministrima će se pridružiti i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

U ponedjeljak i utorak sastaju se i ministri koji su zaduženi za politiku tržišnog natjecanja.

U četvrtak se sastaju ministri nadležni za trgovinu koji će raspravljati o trgovinskim odnosima EU i SAD-a te EU i Kine.

Europski parlament sljedeći tjedan radi u Bruxellesu, gdje se sastaje niz parlamentarnih odbora.