Slovenci žele primijeniti hrvatski model psihološke pomoći kod raka dojke

Foto: FAH

CENTAR za psihološku pomoć ženama s rakom dojke udruge Sve za nju godišnje posjeti oko 3500 žena i članova njihovih obitelji, kojima stručnjaci različitih profila pomažu da se lakše nose s teškom bolešću, a za preuzimanje tog dokazano uspješnog modela pomoći, naročito potrebne ženama s metastatskim karcinomom, interes pokazuje udruga Europa Donna Slovenije, koja ga želi primijeniti u svojoj zemlji.

"Kod 30 posto žena s dijagnosticiranim ranim rakom dojke bolest će napredovati do metastatskog raka unutar dvije godine. Tim je ženama nužna pomoć kako se suočiti s realnošću i teškim emocijama, kako smanjiti anksioznost i depresiju koji ometaju svakodnevno funkcioniranje, te kako o bolesti komunicirati s obitelji", rekla je voditeljica Centra Ljiljana Vukota na skupu o metastatskom karcinomu dojke u Ljubljani.

Centar za psihološku pomoć, osnovan 2010. godine, svake godine bilježi novih 200 korisnica uključenih u različite programe i tretmane. Osim psiholoških tretmana, koji uključuje psihoedukaciju, individualno savjetovanje i psihoterapiju, grupnu podršku te obiteljsko i partnersko savjetovanje, Centar pruža telefonsko savjetovanje i niz terapijskih programa, koji uključuju predavanja onkologa, radiologa i drugih stručnjaka, tehnike relaksacije, savjete nutricionista i niz radionica.

Po podacima iz 2014. godine, od raka dojke u Hrvatskoj su oboljele 2664 žene, a umrla je 1071 žena. Metastatski karcinom najteži je stadij bolesti, kada se rak proširi na ostale organe i postaje neizlječiv.

U Centru ističu da su potrebe žena različite - od emocionalnih, zdravstvenih i socijalnih, preko potreba za sigurnošću, prihvaćanjem i komunikacijom, do potreba za liječenjem boli i palijativnom skrbi.

Sve usluge za korisnike besplatne

Trajanje psihološke podrške za žene s metastatskom bolesti u Centru je neograničeno, a sve usluge, koje pružaju zaposleni, volonteri i stručnjaci različitih profila, za korisnike su besplatne.

Centar se najvećim dijelom financira kroz projekte i natječaje iz inozemnih i domaćih fondova te uz pomoć gospodarskog sektora, a manjim dijelom kroz natječaje koje raspisuju lokalne i državne institucije. Ove godine od Ministarstva zdravstva nisu dobili ni kunu za svoj rad.

Vukota kaže kako u zdravstvenim ustanovama postoji 12 savjetovališta za psihoonkološke bolesnike i jedna dnevna bolnica za psihoonkologiju, a u KBC-u Zagreb je od nedavno zaposlena psihologinja za rad s onkološkim bolesnicima. No, klinika nikad neće moći pružiti sve što pacijentima treba.

"Moramo početnu kriznu psihološku intervenciju omogućiti u klinici, ali isto tako moramo osigurati praćenje i stalnu psihološku podršku za žene i obitelj u zajednici. Nadam se da će predstavljanje našeg modela Centra potaknuti i kolegice iz Europa Donna Slovenije da nešto slično naprave kod sebe", kaže Vukota.

Glavna tajnica Europa Donna Slovenije Tanja Španić kaže da u Sloveniji godišnje od raka dojke oboli oko 1200 žena, udruzi je cilj poboljšati psihološki tretman žena i njihovih obitelji, a uzor im je upravo model koji je razvila udruga Sve za nju.

"U okviru Onkološkog instituta u Ljubljani imamo odjel za psihoonkologiju, ali to nije dovoljno da bi se zadovoljile potrebe svih pacijentica u Sloveniji. Stoga želimo, po uzoru na udrugu Sve za nju, psihološku podršku prekopirati kod nas kako bi našim pacijenticama omogućili potrebnu potporu", rekla je Španić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.