Slovenija i dalje ima zadrške o hrvatskom poglavlju Vanjska politika

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar danas je u Bruxellesu naglasio da Slovenija i dalje ima zadrške o hrvatskom poglavlju o vanjskoj politici, o kojem Hrvatska pregovara s EU-om. "Sad ćemo se uhvatiti toga posljednjeg poglavlja i slovenskih sadržajnih zadrški", rekao je Žbogar, ali nije detaljnije objasnio koji su točno slovenski zahtjevi, prenosi slovenski Dnevnik.

Hrvatska je prošli petak u Bruxellesu otvorila još dva poglavlja, o ribarstvu i okolišu. To su dva od tri poglavlja u kojima je Slovenija imala sadržajne zadrške. Treće, sporno poglavlje je ono o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici, koje je, prema riječima Vladimira Drobnjaka, glavnoga hrvatskog pregovarača, spremno za otvaranje. Prema Drobnjakovim riječima, Hrvatska bi to poglavlje trebala otvoriti u prvoj polovini godine, a poboljšani odnosi između Hrvatske i Slovenije bi se trebali odraziti i na to poglavlje.

"Poglavlje koje utječe na dobrosusjedske odnose"

Prema riječima slovenskog ministra vanjskih poslova, Hrvatska je nedavno otvorila dva teška poglavlja, "a sada ćemo se fokusirati na posljednje pregovaračko poglavlje".

"Proučit ćemo temeljito što je sve u tome poglavlju i koji su naši uvjeti te ćemo u tom pravcu tražiti rješenje", rekao je Žbogar. Ipak, Žbogar nije htio precizirati slovenske uvjete već je samo rekao da to poglavlje "vrlo široko utječe na dobrosusjedske odnose" te dodao da je Slovenija neke uvjete iz drugih poglavlja "preselila u to poglavlje".

Hrvatska zasad ima otvorenih 30 od 33 poglavlja. Sveukupno postoji 35 poglavlja, a posljednja dva, o institucijama i poglavlje Razno, odnose se na prijenos europskog zakonodavstva na nacionalno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.