Slovenska plaža ponovno otvorena nakon tjedan dana, bila je zagađena fekalijama

Kopar Foto: 123rf

POPULARNA slovenska plaža blizu Kopra danas je ponovno otvorena za kupanje, skoro tjedan dana nakon što je Ministarstvo za okoliš objavilo da se kupanje u širem pojasu između Žusterne i autokampa Jadranka ne preporučuje zbog fekalnog onečišćenja koje je utvrdio nacionalni institut za javno zdravlje.

Posljednja kontrola vode u Žusterni pokazala je da je ona primjerena za kupanje. S plaže je maknuta crvena i postavljena bijela zastava, što znači da je kupalište opet otvoreno, objavile su komunalne vlasti u Kopru, najvećem gradu na slovenskoj obali, gdje živi 60-ak tisuća stanovnika, a ljeti privlači i velik broj posjetitelja iz unutrašnjosti.

Pjena i smrad po fekalijama

Nacionalni institut za javno zdravlje konstatirao je da prema posljednjim analizama vode na području jedne od najpopularnijih plaža "više nema pjene i da se ne osjeća smrad po fekalijama", ali je preporučio da se i dalje nad stanjem obavlja potreban nadzor.

Koparski gradonačelnik Aleš Bržan kazao je da će lokalna vlast uz uobičajeni redovni monitoring tijekom ljeta više puta tjedno osigurati i dodatna mjerenja kvalitete vode na gradskim plažama, kako bi kupači bili sigurni.

Problem u gradskoj kanalizaciji

Do fekalnog onečišćenja plaže došlo je, kako se pretpostavlja, prošlog petka. Istraga o uzroku toga još traje, a pretpostavlja se da je do onečišćenja mora došlo zbog začepljenja dijela gradske kanalizacije pa je u more nakon kiša došla veća količina vode s prisutnošću bakterije Escherichia coli (E. coli) zbog čega su kupači imali zdravstvene probleme.

Stanovništvo koje živi u blizini tog područja stalno se tuži na lokalne komunalne službe da već godinama ne uspijevaju riješiti problem fekalne kanalizacije te povremena izlijevanja zagađenih oborinskih voda između Žusterne i lučice Molat u postojeći kanal za otpadne oborinske vode na njihovu području, pišu lokalni mediji na slovenskoj obali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.