Slovenski policajci 2015. alkotestiranjem htjeli osramotiti ministra. Sad su osuđeni

Nije fotografija događaja iz članka Ilustracija: EPA

OKRUŽNI sud u Ljubljani danas je na visoke novčane kazne i uvjetni zatvor od 10 mjeseci, uz dvogodišnji rok kušnje, osudio četvoricu policajaca. Proglašeni su krivima za svojevrsne "sindikalne" zavjere protiv Borisa Koprivnikara, nekadašnjeg ministra za javnu upravu u vladi Mire Cerara.

Prema izjavi sutkinje Špele Koleta, osuđeni policajci na sudu nisu zanijekali da su u studenom  2015. godine u zatvorenoj skupini na Facebooku razmjenjivali informacije o Koprivnikaru te objavili sliku njegova automobila, kako bi ga njihov kolega ciljano zaustavio i odredio ministru test alkoholiziranosti u trenutku kad se vraćao kući s jednog koncerta.

Dogovarali javno sramoćenje ministra na društvenim mrežama jer se protivio sindikatima

Kako prenose slovenski mediji, sud je utvrdio da su optuženi krivi jer su se planski  dogovarali na društvenim mrežama kako ministra javno osramotiti u javnosti jer se on protivio tadašnjem bijelom štrajku policajaca i zahtjevima za povećanje plaća.

Odvjetnici nepravomoćno osuđenih policajaca najavili su žalbe, kazavši da su uvjereni da će presuda na višem sudu "pasti".

Svojedobno je spomenuta afera imala velik odjek u javnosti, a nakon interne istrage u policiji više je sudionika "sindikalne zavjere" bilo kažnjeno zadnjom opomenom pred otkaz ili disciplinski sankcionirano.