Slovenski tjednik mora platiti odštetu od 79 tisuća eura zbog usporedbe političara s Goebbelsom

Foto: Hina

SLOVENSKI vrhovni sud odbio je zahtjev ljubljanskog tjednika Mladine za reviziju sudskog postupka na kojemu je tjednik osuđen na plaćanje odštete od 79.000 eura supruzi poznatog političara čiju je obitelj u svojoj satiričkoj rubrici usporedio s obitelji Josepha Goebbelsa, propagandista iz vremena njemačkog nacizma.

Vrhovni je sud odbacujući zahtjev popularnog tjednika za reviziju sudskog  postupka naveo da je "Mladina" svojom satirom "prešla granice" društveno prihvatljive kritike javnih osoba. Zato će morati platiti visok odštetni zahtjev Martini Grims, supruzi Branka Grimsa, parlamentarnog zastupnika Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer i vođe oporbe Janeza Janše.

> Sloboda govora: Europski sud za ljudska prava ukinuo kaznu izrečenu zbog poricanja genocida

Mladina je prije 3 godine u svojoj stalnoj satiričkoj rubrici  objavila sliku Grimsove obitelji na misi u marijanskom svetištu Brezje zajedno s fotografijom Goebbelsove obitelji.

"Janšnin propagandist"


Tjednik je tako aludirao da je Grims, rječiti političar glavne stranke na slovenskoj desnici i predsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi, zapravo Janšin propagandist, zbog čega ju je cijela obitelj političara tužila i zahtijevala odštetu.

O odšteti političarovoj supruzi viši sud je već donio odluku, a do kraja ovog mjeseca treba donijeti presudu o zahtjevu da se Branku Grimsu isplati 40.000 eura, a njegovoj i supruzinoj djeci koja su se također našla na inkriminirajućim snimkama još 133.000 eura.

Slovenski se sudovi rijetko odlučuju za dodjelu odštete javnim osobama u tužbama za povredu časti i dobrog imena držeći da oni kao javne osobe moraju biti spremniji na jaču kritiku ako je to u javnom interesu jer obavljaju takvu dužnost, ali je u ovom slučaju presuđeno da je tjednik prešao granicu dobrog ukusa i korektnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.