Slučaj Alpe Jadran banka: Luka Jerić mora 2 i pol godine u zatvor i vratiti 5 milijuna kuna

Foto: Index

U SPLITU su za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju nepravomoćno osuđeni većinski vlasnik propale Alpe Jadran banke Luka Jerić, bivši šef Uprave Pero Perišić te direktor tvrtke Grading Zlatko Poštenjak. Jerić se na objavi nije pojavio, a Perišić i Poštenjak djelovali su dosta utučeno osuđujućom presudom.

Jerić je za četiri kaznena djela osuđen na dvije i pol godine zatvora, a banci mora vratiti nešto više od pet milijuna kuna. Mora platiti i 120 tisuća kuna sudskih troškova, većina se odnosi na psihijatrijska i knjigovodstvena vještačenja.

Perišić je osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu po kojoj će u zatvoru osam mjeseci, dok preostalih osam mjeseci neće odležati ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Poštenjak je osuđen na godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine. Krimen mu je poticanje i pomaganje Jeriću u počinjenju kaznenih djela.

Optuženi prije osam godina

Optužnica protiv Jerića i ostalih postala je pravomoćna 2009. godine. Suđenje je otežalo zdravstveno stanje optuženika, pogotovo Jerića pa je sudac Vladimir Živaljić "razbio" predmet s osam optuženika na tri manja kako bi se sve skupa brže privelo kraju.

Osuđujuća presuda Jeriću i Perišiću je očekivana jer su dosad svi preostali optuženici osuđeni u zasebnim postupcima. Među njima je bivši HDZ-ov dožupan Marko Bitanga koji je nekad vodio HRT-ov centar u Splitu. Sporno je bilo nevraćenih 400 tisuća kuna kredita kojeg je Bitanga 1995. godine dobio za kupnju stana u Zagrebu. Bitanga je tvrdio da mu je Jerić tako vratio pozajmicu od 200 tisuća DEM.

Trojica okrivljenika su nešto kasnije osuđena za pomaganje Jeriću za izvlačenje novca iz banke temeljem fiktivnih računa za tvrtku Pilocom registriranu u Lichtensteinu. Među osuđenima je bio i brat Jerićeve supruge, a u pitanju je bilo 52 tisuće DEM i 90 tisuća dolara.

Malverzacije dionicama

Jerić, Perišić i Poštenjak osuđeni su zbog malverzacija s dionicama tvrtke Convest iz 1998. godine kojima je banka oštećena za 3,3 milijuna kuna. U presudi se navodi da je Jerić neosnovano stvorio potraživanje Gradinga. Novac je banka uplatila na račun punice Pere Perišića. On ga je podigao, dok Poštenjak nije knjižio transakciju, niti je evidentirao dionice, već je sve dionice ustupio bratu Jerićeve žene. On ih je, pak, dvije godine kasnije besplatno ustupio Jeriću. 

Jerića i Poštenjaka su osudili i zbog štete u banci od 972 tisuće kuna. Poštenjak nije proknjižio račun od 3,3 milijuna kuna, niti je knjižio prihod po tom računu pa je porezni nadzor utvrdio da mora obračunati PDV od 600 tisuća kuna te porez na dobit od 972 tisuće kuna. Na traženje Poštenjaka, Jerić je dio obveza namirio sredstvima banke. Kao svrhu uplate naveo je plaćanje po kreditu premda Alpe Jadran banka i Grading nisu imali kreditni odnos.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.