Slučaj seksualnog napada kineskog milijardera na studenticu u SAD-u riješen nagodbom

Foto: EPA

TREBALO je to biti jedno od najvećih #MeToo suđenja u povijesti Kine, ali koje će se odigrati na drugom kraju svijeta u američkoj saveznoj državi Minnesoti. Optuženi je bio 49-godišnji milijarder, kojeg su zvali "kineski Jeff Bezos". Tužiteljica je bila 25-godišnja kineska studentica, koja je tvrdila da ju je seksualno napastovao, piše BBC.

Građanska parnica trebala se odvijati pred javnosti, što je gotovo nemoguće u Kini. Suđenje se trebalo održati u okrugu Hennepin u Minnesoti, gdje se kazneno djelo navodno dogodilo.

Zapanjujući preokret

Međutim, u zapanjujućem preokretu uoči njihove sudske bitke Richard Liu - poznatiji Kinezima kao Liu Qiangdong - te Liu Jingyao dogovorili su nagodbu izbjegavši suđenje. Njih dvoje nisu u srodstvu, Liu je uobičajeno kinesko prezime.

U izjavi koju su u subotu navečer objavili odvjetnici obiju strana navodi se da je incident koji se dogodio "rezultirao nesporazumom koji je izazvao značajnu pozornost javnosti i donio duboku patnju objema stranama i njihovim obiteljima".

"Danas su se stranke složile ostaviti po strani svoje razlike i riješiti svoj pravni spor kako bi izbjegle daljnju bol i patnju uzrokovanu tužbom", stoji u izjavi.

Detalji nagodbe nisu objavljeni.

Vijest je iznenadila mnoge

Vijest je iznenadila mnoge u Kini i dominirala kineskim društvenim medijima, gdje su u roku od nekoliko sati povezani hashtagovi prikupili stotine milijuna pogleda i komentara na Weibu. Milijuni Kineza planirali su pomno pratiti suđenje u pravnom sustavu daleko transparentnijem nego u Kini. Neki su stručnjaci vjerovali da Liu Jingyao ima veće šanse za pobjedu u SAD-u.

Sada, nakon nagodbe sklopljene iza zatvorenih vrata, slučaj će vjerojatno potaknuti još više nagađanja i povećati nesigurnost oko kineskog pokreta MeToo.

Što se dogodilo?

Davno prije nego što je suđenje trebalo biti održano percepcija kineske javnosti o slučaju bila je duboko oblikovana nizom video i audio zapisa koji pokazuju nešto od onoga što se dogodilo u noći 30. kolovoza 2018.

U to je vrijeme Liu Jingyao studirala na Sveučilištu u Minnesoti. Pozvana je da prisustvuje večeri za povezivanje organiziranoj za Richarda Liua, dobro umreženog osnivača giganta e-maloprodaje JD.com, i drugih moćnih kineskih biznismena. Njih dvoje su nakon toga otišli u njezin stan.

Liu Jingyao je rekla da su Richard Liu i drugi gosti inzistirali da pije prekomjerne količine alkohola tijekom večere. Rekla je da ju je fizički napastvovao dok su se vozili i da je bila previše pijana da bi se oduprla. Potom ju je pratio do njezina stana i silovao je unatoč njezinim protestima.

Richard Liu je rekao da nije bila previše pijana te da ga je dragovoljno pozvala k sebi, gdje su imali sporazumni seks. Odmah nakon incidenta Liu Jingyao je rekla prijateljici što se dogodilo, a ona je odmah nazvala policiju. Richard Liu je uhićen, što je dospjelo na naslovnice diljem svijeta. Negirao je krivnju i pušten je sutradan na slobodu.

Nekoliko tjedana kasnije, nakon istrage, lokalni tužitelji odbili su podići optužnicu rekavši da postoje "veliki problemi s dokazima" koji bi otežali dokazivanje optužbi.

U travnju 2019. Liu Jingyao je podnijela građansku tužbu protiv Richarda Liua optužujući ga za seksualno zlostavljanje i tražeći odštetu od najmanje 50.000 dolara. Sudovi su zaključili da u njezinoj tužbi ima dovoljno podloge da se nastavi s građanskom parnicom te da bi se njegova kompanija također mogla smatrati odgovornom za određenu štetu.

Pojavile se videosnimke koje su išle njemu u korist

Nedugo nakon što je podnijela tužbu na internetu su se pojavile videosnimke s kamera na tijelima policajaca i nadzornih kamera. Prikazuju Richarda Liua i Liu Jingyao kako komuniciraju izvan restorana u kojem su večerali i u njenom stambenom bloku te također kako Liu Jingyao razgovara s policijom ubrzo nakon događaja.

Snimke potječu iz materijala priloženog kao dokaz, a prvo su se pojavile putem manje poznatih kineskih medija, uključujući jedan koji je u međuvremenu nestao.

Odvjetnici i pristaše Liu Jingyao tvrde da su snimke procurile kao dio prikrivene kampanje kojom se pokušava utjecati na javno mnijenje uoči suđenja. Odvjetnici Richarda Liua negiraju da su to učinili i rekli su BBC-ju da je policija objavila materijal na zahtjev medija.

Ono što je sigurno je da su snimke imale trajan učinak u kineskoj javnosti u poticanju podrške Richardu Liuu i prezira prema Liu Jingyao, koja je označena kao "tragačica za zlatom" i "drolja".

U nedjelju, nekoliko sati nakon što su se pojavile vijesti o nagodbi, činilo se da su mnogi komentatori na kineskim društvenim medijima to vidjeli kao potvrdu da je Liu Jingyao tužila samo kako bi dobila novac. Neki su Richarda Liua opisali kao žrtvu "xianrentiaoa", odnosno iznude nakon seksualnog odnosa.

Otkako je pokrenula tužbu, Liu Jingyao držala se povučeno i studirala lingvistiku. Nakon što je dvaput napustila sveučilište - kako bi se psihički oporavila, kažu njezini odvjetnici - konačno je diplomirala i upisala diplomski program na Sveučilištu Washington u Missouriju.

Cijeli slučaj i javno blaćenje izazvali su trajni posttraumatski stresni poremećaj i ne želi se vratiti u Kinu jer se boji odmazde Richarda Liua i drugih s te večere, rekli su njezini odvjetnici za BBC. U njezinoj je tužbi navedeno da su večeri nazočili direktori povezani s višim dužnosnicima Komunističke partije Kine.

U početku se činilo da je odlučna nastaviti sa svojim slučajem. U intervjuu za New York Times 2019. rekla je da se nikada neće nagoditi jer bi to značilo potpisivanje ugovora o tajnosti podataka.

Nije poznato zašto je pristala na nagodbu

Nije poznato zašto je Liu Jingyao sada pristala na nagodbu. Njezini odvjetnici nisu odgovorili na upite BBC-ja o njezinim razlozima niti je li potpisala ugovor. Ali njeni pristaše vjeruju da je stres postao prevelik kako se javna sudska bitka približavala.

Liang Xiaowen, kineska feministička aktivistica, kaže da se dopisivala s Liu Jingyao nedugo nakon što su se pojavile vijesti o nagodbi.

"Rekla je da se želi boriti do samog kraja, ali to je postalo jako teško. Laknulo joj je što se nagodila, ali osjeća krivnju što ne može izgurati do kraja. Jako je zahvalna svima koji su vjerovali u nju i kaže da će dati sve od sebe da pomogne drugima u istoj situaciji", rekla je Liang za BBC.

U međuvremenu je Richard Liu ostao u javnosti kao predsjednik JD.coma, iako je u travnju odstupio s mjesta izvršnog direktora.

Kod kuće se na njega gleda kao na željeni simbol kineske nove ere bogatstva i moći. Uspoređivali su ga s Jeffom Bezosom zbog toga kako je JD.com - jedan od kineskih ekvivalenata Amazonu - izrastao iz malog štanda koji prodaje tehničku robu.

Godine 2015. oženio se internetskom modnom savjetnicom Zhang Zetian i preko noći su njih dvoje postali slavni par. O njima se često izvještava u kineskim medijima, prikazuje ih se kao primjer toplog obiteljskog života.

To je u prošlosti poticalo optužbe od strane pristaša Liu Jingyao da se radi o orkestriranim naporima odvjetnika Richarda Liua i JD.com kako bi se ojačao njegov imidž obiteljskog čovjeka. JD.com je demantirao ove optužbe.

U nedjelju je u izjavi za kineske medije Richard Liu rekao: "Četiri godine petljanja i danas je konačno gotovo!" Ispričao se svima koji su bili pogođeni, posebno svojoj supruzi, te dodao kako se nada da će se njegov život i posao uskoro vratiti u normalu.

Američki sud objavio spise

Budući da suđenja neće biti, kineska javnost neće imati rijetku priliku izbliza promatrati kineski #MeToo slučaj pred sudom. S obzirom na to da je sud u Minnesoti učinio dostupnim većinu predraspravnih sudskih spisa, a saslušanja su bila otvorena za javnost, Kinezi i tamošnji mediji mogli su detaljno pratiti slučaj.

To je u suprotnosti s netransparentnim kineskim pravnim sustavom, u kojem se mnogi zanimljivi slučajevi odvijaju iza zatvorenih vrata, a objava i komentari na internetu strogo su cenzurirani.

Nagodbom je ostalo bez odgovora pitanje bi li se takav slučaj drugdje odvijao drugačije. Neki pravni stručnjaci s kojima je BBC razgovarao vjeruju da Liu Jingyao ima veće šanse za uspjeh u SAD-u nego u Kini.

To je zato što u Kini žrtve moraju dokazati svoju tvrdnju s visokim stupnjem vjerojatnosti, ali u američkim slučajevima sudac ili porota samo trebaju odlučiti je li vjerojatnije da se incident dogodio.

Kineski sudovi također stavljaju veći naglasak na fizičke dokaze kao što su videosnimke, dok iskazi svjedoka imaju veću težinu u SAD-u.

Kako će ovo utjecati na kineski #MeToo?

Ali veće pitanje koje otvara nagodba jest kako će to utjecati na pokret #MeToo u Kini. Slučaj slijedi nakon nekoliko poznatih sličnih događaja koji su odbačeni na sudu ili kaznene prijave uopće nisu prihvaćene. Takvi su ishodi, kažu aktivisti, poslali tužan signal žrtvama seksualnih napada.

Povrh toga, pokret se suočava s uznemiravanjem i nestancima aktivista, kao i sa sve većom cenzurom i neprijateljstvom na internetu. Pristaše Liu Jingyao, na primjer, rekli su da su njihova ažuriranja slučaja na društvenim mrežama cenzurirana. WeChat računi su navodno blokirani zbog upućivanja poziva javnosti da podrži Liu Jingyao.

No Liang smatra da je nagodba na kraju bila pobjeda i za Jingyao i za #MeToo. Kaže da je Liu Jingyao okupila i osnažila cijeli pokret odlučivši izaći u javnost sa svojom pričom: "Odlučila je podariti ovaj slučaj pokretu #MeToo u Kini kako bismo se mogli nastaviti boriti."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.