KOLAPS ZDRAVSTVA

Smrt Gabrijela: Dvoje pedijatara naprasno otišlo, u Domu zdravlja sad vlada kaos

Foto: Dom zdravlja Metković, Privatan album

PROŠLO je 7 mjeseci od smrti malog Gabrijela Bebića iz Metkovića, a sad je upitna zdravstvena zaštita čak 2600 djece u tom gradu jer je 1. srpnja dvoje pedijatara, dr. Rasema Bubica i dr. Vlado Krmek, naprasno prekinulo ugovor s Domom zdravlja Metković koji su imali do studenog.

Sad u Domu zdravlja Metković radi samo jedna pedijatrica, doktorica Ksenija Kaleb, kojoj u pomoć povremeno pristiže liječnik iz Mostara, ali ne svaki dan. Problem je i što, kako doznajemo, taj liječnik nema tzv. smart karticu za rad pa ne može izdavati uputnice, slati recepte u ljekarne, pa je sve na dr. Kaleb. Zbog toga u čekaonici, kako su nam rekli Metkovčani, vlada kaos.

Ravnatelj ostao zatečen

Da su pedijatri naprasno otišli iz Doma zdravlja, Indexu je potvrdio ravnatelj DZ Metković Mihovil Štimac koji nam je rekao da je ostao zatečen kad su ovi pedijatri prekinuli ugovor i prestali raditi. Iako je, kaže nam, dr. Bubica stekla uvjete za mirovinu u prosincu, a dr. Krmek u veljači, oboje su, kaže, pristali raditi još do studenog te su do tada imali potpisan ugovor s Domom zdravlja.

Trebali raditi do studenog

"Trebali su ostati dok nam se sa specijalizacije iz pedijatrije ne vrate dvije liječnice koje će po završetku iste raditi u Domu zdravlja. One završavaju sa specijalizacijom krajem listopada i potom ih očekujemo na poslu, a dr. Bubica i dr. Krmek su do tada trebali raditi. Sad nam radi samo jedna pedijatrica, dr. Ksenija Kaleb, a svaki drugi dan nam dolazi i jedan liječnik iz Mostara, a uskoro bi trebao stići još jedan liječnik iz mostarske bolnice. Sreća je da sad nema toliko gužvi kad su ljetni praznici pa djeca nisu u školi i vrtiću, a i 1000 od tih 2600 djece bi trebalo ići kod obiteljskog liječnika jer su krenuli u školu", rekao nam je Štimac.

Zasad je jedino rješenje - dovođenje liječnika iz BiH

Kaže kako je zatražio pomoć iz splitske i dubrovačke bolnice, međutim ni oni nemaju dovoljno liječnika za svoje potrebe, a kamoli još za Metković, stoga smatra da je sad jedino rješenje u dovođenju liječnika iz Mostara.

Navodi kako ne zna razloge naprasnog odlaska pedijatara iz Doma zdravlja, ne zna je li to povezano s tragičnim slučajem smrti malog Gabrijela.

Štimac nam je također rekao da ti pedijatri nisu obavili prijenos podataka o pacijentima već da sad moraju čekati da ovlaštena programerska kuća to sredi kako bi pedijatrica Kaleb te liječnik iz Mostara mogli imati sve podatke o malim pacijentima, njihovim dosadašnjim terapijama i dijagnozama, s obzirom na to da ih sad nemaju.

Ostaje samo dr. Kaleb - liječnica koja je jedina pomogla Gabrijelu Bebiću

Napomenimo kako je sad u Domu zdravlja Metković ostala raditi samo jedna pedijatrica, dr. Ksenija Kaleb koja radi svakodnevno, za razliku od liječnika iz Mostara koji dolazi svaki drugi dan. A upravo je ta liječnica, kako smo već pisali, jedina pregledala Gabrijela Bebića i prepoznala da se nalazi u kritičnom stanju te dogovorila njegovo hitno prebacivanje u splitski KBC. Hrvatska liječnička komora koja je nakon Gabrijelove smrti poslala hitnu inspekciju u Metković da istraži okolnosti koje su dovele do smrti 9-godišnjeg dječaka na kraju je najviše teretila upravo dr. Kaleb.

Istovremeno, dvoje pedijatara, dr. Rasema Bubica i dr. Vlado Krmek, koji su radili u DZ Metković kao koncesionari te su sad naglo otišli u mirovinu 1. srpnja, ostavivši tako 2600 djece bez zdravstvene zaštite, također su bili uključeni u Gabrijelovu smrt.

Dr. Rasema Bubica bila je Gabrijelova pedijatrica kod koje je Gabrijel došao na pregled 7. prosinca, četiri dana prije svoje smrti.

Komora kod nje nije ustanovila propust iako je ona dječaku propisala antibiotike bez da je prije napravio laboratorijske pretrage, pa se tako ispostavilo da je dječak primao antibiotik koji nije djelovao te čak nije ni smio primati antibiotik jer je bio zaražen virusom gripe H1N1 kod kojeg se, kako se navodi u nalazu Komore, ne preporučuje antibiotska terapija.

Koju ulogu je dr. Bubica imala u slučaju Gabrijela Bebića?

U nalazu Komore stoji da pacijent nije imao povišenu temperaturu kad je došao kod dr. Bubica, a pregledom nije bilo pokazatelja koji su mogli izazvati sumnju da će doći do invazivnog oblika infektivne bolesti. Liječnica, navodi se u nalazu, u tom trenu nije imala razloga uputiti pacijenta da učini neodgodivu hematološku, biokemijsku i mikrobiološku dijagnostiku.

"Nije imala razloga uputiti ga na bolničko liječenje. Odluka liječnice Raseme Bubica o propisivanju antibiotika azitromicina (Sumamed) bila je ispravna jer je pacijent imao reakciju preosjetljivosti na amoksicilin pa je terapija azitromicinom u tom slučaju bila opravdana. Ipak, Komisija je mišljenja kako nije uputno ni preporučljivo propisivati antibiotik za neizvjesne buduće događaje bez prethodno učinjenog liječničkog pregleda. Naknadno je kod pacijenta u KBC Split utvrđeno kako se kod pacijenta radilo o streptokoku BHS A u brisu ždrijela koji je rezistentan na azitromicin. Kasnije mu je identificiran i virus gripe A H1N1 kod kojeg se ne preporučuje antibiotska terapija. Dr. Bubica ga je pregledala radi kašlja i zelenog sekreta u nosu, u tom trenu nije bilo kliničkih pokazatelja koji bi jasno pokazali da se radilo o upali grla čiji je uzročnik streptokok niti o infekciji virusom gripe", navodi se u nalazu Komisije HLK koja je provela inspekcijski nadzor.

Podsjetimo, dr. Vlado Krmek također je bio upleten u slučaj smrti Gabrijela Bebića. Naime, dječak je 10. 12. 2018. ujutro ponovno došao na Hitnu jer njegova pedijatrica nije radila, međutim s Hitne su ga poslali pedijatru. Komora je taj dio izostavila u svom nalazu.

Zatim je Gabrijel došao s ocem kod dr. Vlade Krmeka, međutim medicinska sestra Nikolina Talajić mu je rekla da mora pričekati.

Dr. Krmek nije pregledao Gabrijela kad mu je život bio u opasnosti

U nalazu Komore stoji da je sestra Nikolina Talajić ispričala da je "dječak došao na nogama, pitala ga je što je djetetu, a on je rekao da je povraćao, rekla je da će primiti dijete, ali da mora pričekati".

"Dječak je stajao u bundi ispred mene, otac je rekao da ne može čekati i hoće li na Hitnu, ja sam mu rekla da je u redu da se javi na Hitnu i ako ga vrate, da se javi nama, usta mu nisu bila modra i disanje mu nije bilo otežano. Otac nije spomenuo simptome koji su upućivali na životnu ugroženost djeteta. Otac je otišao i dijete na nogama samostalno iz ordinacije, naknadno se otac više nije javljao", izjavila je medicinska sestra Nikolina Talajić Komisiji HLK.

Komisija zaključuje kako se nikako nije radilo o nakani uskrate medicinske pomoći za pacijenta od strane liječnika Krmeka budući da je ocu pacijenta rečeno da pričekaju i da će biti primljen.

Nagrade pedijatrima koji su ostavili 2600 djece na cjedilu

Također je zanimljivo da je ovo dvoje liječnika, koji su odlučili ranije otići u mirovinu od prvotnog dogovora da ostaju do studenog te su tom odlukom ostavili 2600 djece bez zdravstvene zaštite, sad još i nagrađeno za posebne zasluge u zdravstvu.

Za tu ih je nagradu između 20 kandidata odabrao Grad Metković pa će tako 19. srpnja primiti novčanu nagradu i priznanje za zasluge u zdravstvu.

Zvali smo dr. Krmeka do čijeg smo broja uspjeli doći, međutim nakon što smo se predstavili i pitali ga zašto je naprasno prekinuo ugovor s Domom zdravlja, odmah nam je poklopio slušalicu. Do dr. Bubica nismo uspjeli doći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.