Snimkama iz Sirije koje svakodnevno puštaju Rusi zapravo šalju poruku SAD-u o tome koliko su moćni

Screenshot: Facebook

PRIJE nekoliko dana, 7. listopada, Rusi su s bojnih brodova krstarećim projektilima gađali mete u Siriji udaljenoj preko tisuću kilometara. Projektili, koje Pentagon zove SS-N-30s do sada su uglavnom bili nepoznati svjetskoj javnosti, a čak ni bolji poznavatelji ruske vojske i vojne industrije nisu o njima puno znali, piše Daily Beast.

Ovaj pomalo iznenađujuć napad odjeknuo je svijetom, a za to su se pobrinuli sami Rusi. To je zapravo bila svojevrsna poruka da se ruska mornarica osovila na svoje noge i da svijetu ima što pokazati.

Rusi u Siriji daju podršku Bašaru al Asadu u borbi protiv takozvane Islamske države, ali čini se da ne štede niti druge pobunjenike koji se bore protiv režima. Međutim, brojni kritičari smatraju da je pravi cilj Rusije u Siriji ostvariti izlazak na Sredozemno more.

Medijska pokrivenost je u najmanju ruku jednako važna kao i razaranje pobunjeničkih postrojenja, smatra jedan američki vojni dužnosnik.

"Ovo je način da Rusija demonstrira da na globalnoj sceni ima puno toga pokazati", smatra izvor iz američke vojske.

S njim se slaže i Eric Wertheim, nezavisni stručnjak za vojnu mornaricu.  "Mislim da je to bila demonstracija svijetu", slučaj lansiranja projektila s bojnih brodova komentira Eric.

Povratak ruske mornarice

Za početak, smatraju stručnjaci, Rusi su pokazali da imaju projektil koji ima znatno veći domet nego neki raniji modeli, a to ovaj projektil čini sličnim moćnom američkom Tomahawku. Ovakvo naoružanje zapravo ima mal broj zemalja pa Wertheim smatra da bi ovo Pentagonu trebao biti jasan znak da više Amerika nije nadmoćna vojna sila.

Ono što su Rusi zapravo uspjeli napraviti je da ovako moćan projektil postave na znatno manje brodove nego što za isti tip oružja koriste Amerikanci. "Malen brod, a ogromna vatrena moć", komentira Wertheim.

Nakon kolapsa Sovjetskog saveza ruska brodogradnja je prilično nazadovala, ali se, po svemu sudeći, na velika vrata vratila na svjetsku scenu.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.