SOA-in Franić prodao zemlju na kojoj se bespravno gradi. U zemljišniku je suvlasnik

Foto: Index

NAKON što smo objavili informaciju da Davor Franić, drugi čovjek SOA-e, bespravno gradi kuću s partnerom Krešićem u Zaostrogu, dobili smo odgovor iz SOA-e u kojem kažu da je Franić, iako upisan u Zemljišniku kao vlasnik, prodao udio u toj nekretnini. I to prije sedam mjeseci. 

"Od 2021. godine Davor Franić nije suvlasnik stare ruševne kuće u Zaostrogu, o čemu posjeduje odgovarajuću dokumentaciju, niti je na bilo koji način sudjelovao u građevinskim radovima o kojima se u članku piše", poručili su iz SOA-e. 

>> Drugom čovjeku SOA-e Davoru Franiću obustavljeni bespravni radovi na kući u Zaostrogu

>> SOA: Franić nije suvlasnik stare ruševne kuće u Zaostrogu

Franić je udio prodao prije sedam mjeseci

Davor Franić i dalje je upisan u zemljišnim knjigama kao suvlasnik nekretnine. Prema informacijama koje smo naknadno dobili, prodao je svoj udio Krešiću 5. listopada 2021. godine. 

Prema odgovoru iz SOA-e, zaključuje se da je Krešić u tih sedam mjeseci, čim je potpisao ugovor s Franićem, prionuo na gradnju kuće, iskopao temelje i sazidao ovo što danas vidimo na fotografijama. 

No kad su zapravo počeli radovi? Je li moguće da su trajali dok je i Franić bio suvlasnik, prije sedam mjeseci? Upitali smo susjede. Sjećaju se da su uoči Nove godine ondje radovi bili u punom zamahu. 

Susjedi tvrde da su radovi počeli prije Nove godine

"Radovi su sigurno počeli prije Nove godine. Tad smo bili dolje pa smo vidjeli da se to gradi. Radili su bili i velike iskope, baš duboke, bacali su materijal posvuda, zatvorili su stari put prema vodi. Prije je tu bila stara kuća, čak nije bila od kamena, nego betonska, bila je u jako trošnom stanju, sve zaraslo u grmlje. U zadnjim mjesecima 2021. godine se definitivno gradilo", potvrđuju susjedi s kojima smo razgovarali. 

To bi značilo da je Franić prodao Krešiću udio dva mjeseca prije nego što su susjedi vidjeli radove. 

I Romea Krešića, oca drugog upisanog investitora Tonija Maura Krešića, upitali smo kad su započeli radovi. 

Krešić kaže da su radovi počeli sad u ožujku

"U ožujku ove godine", odgovara Krešić.

Tad su od Općine zatražili dozvolu za prolazak teške mehanizacije cestom. Kad su točno započeli radovi i tko je bio u kojoj ulozi, utvrdit će građevinska inspekcija Državnog inspektorata koju su komunalni redari pozvali nakon što su posumnjali na bespravnu gradnju te ispisali kazne o kojima smo već pisali.

Romeo Krešić zamolio nas je i da objavimo kako njegov kum Franić nema veze s ovom gradnjom jer je svoj udio prodao njemu. 

"Molim za razumijevanje i ispravak navoda, investitor i sadašnji vlasnik nemaju veze s Davorom Franićem", poručio je još Krešić.

Županija potvrđuje da nisu izdane nikakve dozvole 

Od Splitsko-dalmatinske županije danas smo dobili odgovor na pitanje jesu li investitori, odnosno investitor, ishodili dozvolu, barem onu za rekonstrukciju. 

Evo što su iz Županije rekli:

"Predmetno zemljište nalazi se izvan građevinskog područja i na njemu nije moguće izdavanje građevinske dozvole osim za rekonstrukciju postojeće građevine. Provjerom u računalnoj evidenciji (prema broju kat. čest.) utvrđeno je da na predmetnom zemljištu nije izdana nikakva dozvola. Ovakva računalna evidencija vodi se od 2015. godine, a prije toga vodila se klasično, upisom u knjige evidencije, prema imenu investitora."