Socijaldemokrati podržali prosvjed odgojitelja: "Nema ih dovoljno i potplaćeni su"

Ilustracija: Igor Soban/PIXSELL

ZASTUPNICI Socijaldemokrata upozorili su u petak na težak položaj zaposlenih u predškolskom odgoju i obrazovanju i najavili potporu prosvjedu odgojitelja, najavljenom za subotu na Jelačićevu trgu, te zatražili dostupnost vrtića svoj djeci i primjerene plaće odgojiteljima.

Romana Nikolić upozorila je da je pohađanje kvalitetnih programa u vrtićima nejednako raspoređeno jer imamo preko 500 jedinica lokalne samouprave, u kojima odgoj i obrazovanje ovise o razvijenosti, mogućnosti ulaganja i socijalnoj svijesti čelnika.

"Jedan odgojitelj na 25 do 30 djece"

Hrvatska je na samom dnu EU sa samo 56 posto uključenosti djece u programe predškolskog obrazovanja, a do kraja godine ima obvezu uključivanja barem 95 posto djece predškolske dobi. Usto, dodala je, svake godine na listama čekanja ostane čak 5000 djece, a vrtići su posebno nedostupni djeci nezaposlenih roditelja i onoj iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa.

"Imamo i deficitarne i potplaćene odgajatelje, koji se jedini ne financiraju iz državnog proračuna nego ovise o dobroj volji jedinica lokalne samouprave, pa se njihove plaće kreću od 3900 kuna do 8000 kuna za isti posao", upozorava Nikolić.

"Trenutno u svakoj vrtićkoj skupini po smjeni radi jedan odgajatelj na 25 do 30 djece umjesto propisanih od osam do 10. Time ne samo da je već narušena kvaliteta predškolskog odgoja i obrazovanja nego se radni dan svodi da preživljavanje i očuvanje zdravog razuma nakon radnog vremena, pitajući se da li su djeca stigla doma 'u komadu', bez ozljeda", kaže Nikolić.

"Hrvatskoj nedostaje 5000 odgajatelja"

"Nedostaje nam 5000 odgajatelja, a Vlada umjesto da ulaže u njih i pomoćno osoblje, koje za plaću od 3750 kuna obavlja sve poslove, od čišćenja vrtića do hranjenja djece, planira isključivo gradnju i rekonstrukciju objekata", kaže.

Davor Bernardić pozvao je na sutrašnji prosvjed odgojitelja dodavši kako su predložili subvencioniranje vrtića u Zagrebu jer se zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj očekuje pojačan pritisak. Na to se gradonačelnik Tomislav Tomašević oglušio, kaže Bernardić, što pokazuje da nema sposobnosti da se bilo kakva suvisla stvar u Zagrebu provede.

Zato će Socijaldemokrati ponuditi model koji bi trebao ujednačiti standard u svim hrvatskim vrtićima tako da svako dijete u Hrvatskoj ima pravo na vrtić pod jednakom cijenom i istim uvjetima upisa. Usto, predložit će jednake plaće za sve odgojitelje te ujednačavanje standarda i opremanja svih vrtića u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.