Somalski pirati pokušali oteti nizozemski ratni brod pa pobjegli glavom bez obzira



SOMALSKI pirati na istočnoj obali Afrike jučer su se malo precijenili pa su pokušali oteti nizozemski brod, ne znajući da se radi o ratnom brodu. Kad su shvatili grešku, pobjegli su što su brže mogli.

Vojnici na brodu HNLMS Tromp ostali su začuđeni kad su vidjeli da im se približavaju dva čamca s piratima. U zrak su ispalili nekoliko upozoravajućih metaka, a pirati su onda uvidjeli svoju "prilično blesavu grešku", kako je ispričao zapovjednik John Harbour, glasnogovornik Pomorskih snaga EU.

Vojnici su pratili dva čamca, koji su ih doveli do piratskog broda, kojemu su zaplijenili oružje i nakon toga pustili pirate.

"Ovaj napad možda pokazuje kako pirati mete biraju bez sofisticiranih uređaja, ali istodobno služi i kao upozorenje svakom brodu da će pirati napasti bilo koga, bez diskriminacije", rekao je Harbour. Pomorske snage EU u zadnja su dva tjedna spriječile 11 piratskih napada na brodove.

No, bez obzira na stranu pomoć, stručnjaci kažu da će piratstvo u Somaliji biti problem sve dok se tamo ne uspostavi funkcionirajuća državna vlast. Trenutna vlade jedva se u sukobu s islamistima uspijeva izboriti za vlast nad malim dijelom glavnog grada, tako da nema nikakve šanse stati na kraj unosnom i dobro organiziranom piratskom poslu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.