Španjolska donosi novi zakon, molitelji koji gnjave žene pred bolnicama mogu u zatvor

Ilustracija: EPA

ŠPANJOLSKI donji dom parlamenta prošli je tjedan odobrio novi zakon kojim se uvodi zatvorska kazna za sve prosvjednike koji maltretiraju žene ispred bolnica u kojima se obavljaju pobačaji, prenosi Euronews lokalne medije.Zakon je prošao s 204 glasa za, 144 protiv i bez suzdržanih te će sada biti poslan u gornji dom na daljnju proceduru. 

Nakon što zakon bude službeno usvojen, osobe koje ispred klinika za abortus "uvredljivo, zastrašujuće ili prisilno" djeluju na žene moći će biti osuđivane na zatvorsku kaznu. Također, prema istom prijedlogu zakona, za postupanje policije neće biti potrebna pritužba žene koja je maltretirana.

Organizacije pozdravile odluku

Brojne feminističke organizacije u Španjolskoj pozdravile su ovu odluku. Scene s moliteljima pred bolnicama često smo mogli vidjeti i u Hrvatskoj. Najčešće se okupljaju na Pepelnicu, odnosno, na početku korizme, i tada započinje takozvana molitvena akcija Inicijative 40 dana za život. 

>> Danas katolički fanatici kreću s maltretiranjem žena pred bolnicama

Molitelji, kako stoji na službenim stranicama inicijative, žele "moliti za Božje milosrđe i milost za sve one koji su uključeni u grijeh pobačaja". Tijekom prošlogodišnje korizme su bili prisutni u 33 hrvatska grada, na 35 mjesta bdjenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.