Španjolska je izgubila brod pun blaga, Amerikanci su ga pronašli 300 godina kasnije

Foto: Wikipedia

Na današnji dan španjolska je kruna izgubila jedan od vrlo vrijednih brodova koji je prevozio sirovine i resurse iz Novog svijeta natrag u Europu. Radi se o brodu po imenu Nuestra Señora de Atocha, što u prijevodu znači Naša Gospa iz Atoche. Brod je bio dio španjolske flote koja je prenosila srebro, zlato i dragulje.

Galija je bila naoružana i pripremljena za duga putovanja. Nikada ju gusari nisu opljačkali, a mornari su vjerovali da je to zato što su ju nazvali po svetici Gospi od Atoche, čije se svetište nalazi u Madridu.

1622. godine Naša Gospa zaplovila je iz Havane prema Europi. Bila je dio flote od dvadeset i osam brodova. Međutim vremenski uvjeti bili su nepovoljni. More je bilo nemirno, a Karibima su vladali uragani.

Potonula je tijekom nevremena, pronađena je tri stoljeća kasnije

6. rujna 1622. godine flotu je pogodio snažan vjetar negdje blizu Floride i mnogi su brodovi potonuli. Naša Gospa bila je prekrcana raznim blagom pa se brzo prevrnula i potonula na dno oceana. Posada koja se nalazila u donjem dijelu broda je poginula, samo je šačica ljudi preživjela.

Priča o Našoj Gospi bila je samo još jedna crtica iz doba španjolskog imperija, no onda su 1985. godine Amerikanci pronašli olupinu broda. Pronašli su zlato, srebro, kovčege sa smaragdima i biserima. Procjena vrijednosti iznosila je preko 400 milijuna američkih dolara.

Najveći dio pronađenog blaga čuva se u muzeju u Floridi. Smatra se da nije pronađeno svo blago, a neki istraživači i danas se bave Gospom iz Atoche i nastavljaju tragati za dodatnim blagom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.