Španjolska nižim porezima podupire osobnu potrošnju

Ilustracija: Shutterstock

Španjolska vlada usvojila je paket poreznih mjera vrijedan gotovo tri milijarde eura, podupirući osobnu potrošnju sniženim porezima na dohodak radnika s minimalnom plaćom i nultom stopom PDV-a na osnovne prehrambene namirnice.

Smanjenje poreza na dohodak stajat će državnu blagajnu 1.4 milijarde eura, a produljenje nulte stope PDV-a 1.36 milijardi eura, rekla je ministrica za proračun Maria Jesus Montero na konferenciji za novinare.

Maslinovo ulje dodano na popis osnovnih prehrambenih namirnica

U prosincu 2022. vlada je uvela nultu stopu PDV-a na osnovne prehrambene proizvode kako bi spriječila krizu troškova života nakon naglog poskupljenja energije. 

U srpnju 2022. inflacija je bila dosegnula rekordnih 10.8 posto da bi u međuvremenu oslabila i u svibnju ove godine iznosila je 3.8 posto, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP).

Vlada je prošli tjedan na popis osnovnih prehrambenih namirnica, uz kruh, mlijeko, voće i povrće, dodala i maslinovo ulje.

Produljene subvencije za ranjive skupine građana koji teško podmiruju račune za struju

Nulta stopa PDV-a trebala je biti na snazi do kraja lipnja, a vlada je sada pomaknula taj rok za tri mjeseca i planira je podići u listopadu na dva posto i na četiri posto u idućoj godini. 

Madrid je istodobno produljio subvencije za ranjive skupine građana koji teško podmiruju račune za struju, a odobrili su i 626 milijuna eura novih subvencija za kupnju električnih vozila i produljili potporu za velike potrošačke energije u industriji.

Predviđanja kažu da će španjolsko gospodarstvo ove godine rasti

Španjolsko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti za 1.9 posto, procjenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF), najsnažnije u skupini vodećih gospodarstava eurozone. Europska komisija prognozirala je ovog proljeća Španjolskoj rast od 2.1 posto u ovoj godini, oslonjen na domaću potražnju i kontinuiranu otpornost tržišta rada.

Španjolska središnja banka predviđa da će porasti za 2.3 posto.

Porast gospodarske aktivnosti i potrošnje kućanstava

Zahvaljujući domaćoj potražnji i izvozu gospodarska aktivnost porasla je u prvom tromjesečju za 0.8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, nešto snažnije no što su pokazivale dosadašnje procjene, izvijestio je danas statistički ured INE. U odnosu na početak prošle godine uvećana je za 2.5 posto i također je bila nešto snažnija no što su u INE-u do sada procjenjivali.

Potrošnja kućanstava porasla je za 0.4 posto u odnosu na kraj prošle godine dok se državna smanjila za 0.6 posto. Bruto investicije uvećane su za 1.2 posto, objavio je INE.

Podršku rastu pružio je i izvoz roba i usluga, uz tromjesečnu stopu rasta od 3.3 posto. Uvoz je uvećan za 2.2 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.