Španjolska vlada pala je zbog skandala koji opasno podsjeća na HDZ-ove crne fondove

Foto: Hina

ŠPANJOLSKI premijer Mariano Rajoy iz konzervativne Narodne stranke (PP) danas je završio svoju političku karijeru na čelu državne vlade. U parlamentu je izglasano nepovjerenje njegovoj manjinskoj vladi, nakon što je prošli tjedan Rajoyeva stranka osuđena zbog korupcije.

63-godišnji Mariano Rajoy, koji je upravljao zemljom od 2011. godine, oprostio se u petak pola sata prije početka glasovanja o povjerenju njegovoj manjinskoj vladi.

"Ja ću biti prvi koji će čestitati novom premijeru jer sam demokrat i poštujem rezultat glasovanja, iako se ne slažem s ovime što se dogodilo“, rekao je Rajoy u parlamentu. Nije sudjelovao na jutarnjoj raspravi kada je već bilo poznato stajalište svih stranaka.

Rajoy neuspješno pokušao izbjeći svjedočenje na sudu

Njegov PP je prošli tjedan najavio žalbu na odluku suda koji je stranku proglasio krivom naloživši joj plaćanje kazne od 245.492 eura zbog ilegalnog financiranja od 1999. do 2005. godine. Prema sudskoj presudi poduzetnici su financirali stranku u zamjenu za političke usluge.

Zanimljivo je da korupcijski skandal zbog kojega je osuđena Rajoyeva stranka prilično podsjeća na kriminalne prakse zbog kojih se i HDZ našao na optuženičkoj klupi u Hrvatskoj. Tijekom procesa se kao jedan od svjedoka morao pojaviti i sam Rajoy, koji je neuspješno pokušao izbjeći da svjedoči.

Premijer Rajoy svjedočio je kao jedan od 300 svjedoka na suđenju koje je započelo krajem prošle godine u aferi Gürtel, kako su španjolski istražitelji krstili u međuvremenu razotkriveni sustav PP-a kojim je ova stranka za vlastito financiranje i bogaćenje istaknutih članova isisavala javni novac u periodu od 1999. do 2005. Među 37 optuženih nalaze se u najvećem broju bivši PP-ovi dužnosnici, no nisu zaobiđeni ni dužnosnici socijalista i katalonskih stranaka koje se zalažu za neovisnost.

 
Omiljeni biznismen španjolskih konzervativaca Francisco "Don Vito" Correa
 
Najvažniji među optuženima je bivši rizničar PP-a Luis Barcenas, svojedobno bliski Rajoyev suradnik, koji je na švicarske račune sklonio 48 milijuna eura, a u optužnici se detaljno opisuje kako su dužnosnici PP-a razvili sustav primanja mita za građevinske tvrtke i druge biznise koji su se natjecali na javnim natječajima.

Druga velika zvjerka među 37 optuženih je kontroverzni poduzetnik Francisco Correa, sa znakovitim nadimkom Don Vito. Correa je na sudu svjedočio o tome da se s rizničarem PP-a dogovorio o namještanju javnih natječaja te kako je bio čest gost u središnjici PP-a u Madridu. Tužiteljstvo za Don Vita traži kaznu od 125 godina zatvora.
 
Isisavanje javnog novca na namještenim natječajima dovelo do kraha cijele ekonomije

Masovna korupcija nije samo dovela do izvlačenja javnog novca, nego je i potaknula španjolski građevinski sektor na veliku i tržišno neutemeljenu ekspanziju, koja je dovela do napuhanih cijena nekretnina, što je pak dovelo do kraha španjolske ekonomije i današnje nezaposlenosti od 25 posto.

U Španjolskoj se tako 2006. godine gradilo 750 tisuća kuća godišnje, više nego zajedno u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji! Građevina je iznosila i 16 posto španjolskog BDP-a, no s vremenom su više nije bilo javnog novca da se “triput kreči”, pa je građevinsko tržište krahiralo i povuklo za sobom u bezdan cijelo španjolsko gospodarstvo.

 
Rajoy je bio glavni tajnik stranke, ali ništa nije znao o financijama?
 
Bivši rizničar PP-a Barcenas ustvrdio je da je cijelo vodstvo ove stranke znalo za mito koje primaju razni lokalni dužnosnici, a koje se koristilo u kampanjama, što Rajoy i ostali iz PP-a koji nisu optuženi zdušno poriču. Tako je bilo i na svjedočenju Rajoya, koji je sve uvjeravao da ništa nije znao o financijama stranke, iako je bio glavni tajnik PP-a 2003. i 2004. godine kada je korupcijska hobotnica odlično funkcionirala.

Na opetovana pitanja tužitelja o tome kako se PP financirala preko ilegalnog izvlačenja javnog novca Rajoy je odgovorio da “nešto tako nikad nije čuo”, da bi u jednom trenutku sarkastično rekao da je argumentacija tužiteljstva “briljantna”.
 
Iako nije izložen kaznenom progonu, u političkom smislu Rajoyevo svjedočenje - koje su uživo prenosile brojne televizije - dodatno je oslabilo ionako uzdrmanog premijera. Presuda ga je pak konačno srušila.
 
Zapanjujuća sličnost korupcije PP-a i HDZ-a
 

Zanimljivo je naglasiti i nevjerojatne paralele između korupcijskih hobotnica PP-a i HDZ-a. Obje stranke su imale rizničare koji su završili na optuženičkoj klupi (Mladena Barišića i Louisa Barcenasa), obje stranke su optužene da su namještale građevinske natječaje, obje stranke su imale svoje omiljene biznismene, obje stranke su svoje kampanje financirale tajno isisanim javnim novcem, obje stranke su prožete korupcijom od lokalnog do najvišeg nivoa i, last but not least, obje stranke imaju bahate lidere koji su završili na sudu. Ivo Sanader kao optuženik, Rajoy doduše samo kao svjedok.
 
Na kraju je od 37 optuženih osuđeno njih 29. Franciscu Correi je izrečena kazna od 51 godine zatvora, a bivši rizničar Narodne stranke, Luis Barcenas, osuđen je na 33 godine zatvora i novčanu kaznu od 44 milijuna eura dok je njegova supruga Rosalia dobila 15 godina zatvora. Među osuđenima je i bivša ministrica zdravstva Ana Mato. Osuđena je i sama Narodna stranka pod optužbom da se ilegalno financirala pa mora platiti kaznu od 245.492 eura.

Ipak, ima jedna velika razlika između Španjolske i Hrvatske u ovom slučaju - tamošnji je sud osudio PP, dok suđenje HDZ-u kod nas još traje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.