Španjolski sud odobrio ekshumaciju tijela diktatora Franca, sele ga kod supruge

Foto: Hina/Wikipedia

POSMRTNI ostaci španjolskog diktatora Francisca Franca mogu se ekshumirati i preseliti na drugo mjesto, presudio je danas španjolski Vrhovni sud, a prenosi CNN.

Dugo očekivana presuda daje zeleno svjetlo socijalističkoj vladi za uklanjanje Francovih ostataka iz katoličke bazilike pored Madrida.

Podsjetimo se, obitelj španjolskog diktatora Francisca Franca pokrenula je sudski postupak protiv vlade kojim ju je namjeravala spriječiti u premještanju njegovih posmrtnih ostataka iz mauzoleja.

"Izražavamo čvrsto i jedinstveno protivljenje te nećemo ni aktivno niti pasivno surađivati s vladom. Iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti kako bismo spriječili ekshumaciju našeg djeda", navedeno je u priopćenju obitelji Martínez-Bordiú Franco.

Grobnicu gradili politički zatvorenici

Španjolska socijalistička vlada, na vlasti od lipnja 2018., htjela je do kraja 2018. maknuti Francove posmrtne ostatke iz mauzoleja udaljenog 40 kilometara od Madrida koji se financira javnim novcem.

Francisco Franco tamo je pokopan nakon svoje smrti 1975., a mauzolej su djelomično izgradili politički zatvorenici njegovog režima. U novije vrijeme privlači brojne turiste i desne simpatizere.

Sud je, osim dozvole za ekshumaciju, odbio i zahtjev obitelji Franco da se tijelo diktatora sahrani u katedrali Almudena u središtu Madrida. Umjesto toga, Francovo tijelo bit će pokopano na groblju Mingorrubio, sjeverno od Madrida, gdje je pokopana i diktatorova supruga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.