SPASILA IH ZASTARA Gledali ubojstvo studenta u Rijeci, nisu učinili apsolutno ništa da ga spase

Foto: Goran Kovacic/PIxsell

30-GODIŠNJI Dario Savić i 27-godišnji Dario Cupać na Županijskom sudu u Rijeci osuđeni su na tri, odnosno pet mjeseci zatvora zbog nepružanja pomoći creskom studentu Aleksandru Abramovu koji je umro nakon tučnjave u 2009. godini. Za njegovo ubojstvo osuđen je 27-godišnji Dušan Cupać.

Međutim, sad je nastupila zastara i sudski je progon automatski zaustavljen, javlja Novi list.

Podsjetimo, radi se o događaju koji se dogodio prije 8 godina, 4. prosinca 2009. godine u centru Rijeke, na Trgu svete Barbare.

Tukao ga nakon što se nije micao


Dušan Cupać je nakon verbalne prepirke fizički nasrnuo na Abramova i udarao ga šakama i nogama po tijelu i glavi. Kad je Aleksandar pao na pod, Cupać ga je nastavio mlatiti rukama i nogama. Nastavio je to činiti i nakon što je student prestao pružati ikakav otpor. Nanio mu je brojne ozljede, od krvnih podljeva i razderotina do mnogo ozbiljnijeg prijeloma kosti nosa s pomakom i obilnim krvarenjem, napuknuća prednje kosti lubanje. Abramov je preminuo zbog ugušenja jer je udisao vlastitu krv.

Dario Savić i Dario Cupać bili su u društvu s Dušanom Cupaćem. Optuženi su da su ostavili Abramova da ozlijeđen leži na tlu, iako su gledali kako ga Dušan Cupać udara dok je već bio obliven krvlju i nije pružao otpor. Pobjegli su s poprišta. Nakon tučnjave, Savić je nazvao hitnu pomoć jer je bio svjestan situacije, ali svejedno Abramovu nije pružio pomoć.

Dario Savić i Dario Cupać ubrzo su uhapšeni i pritvoreni, dok je Dušan Cupać pobjegao iz Hrvatske. Otišao je u Srbiju, čiji je državljanin, te se skrio u mjesto blizu Valjeva. Javio se srpskoj policiji te je uhapšen. U Srbiji je ispričao kako su se te noći, oko 3 sata, nalazili ispred fast fooda u podnožju Robne kuće Ri na Korzu, u redu za pizzu. Rekao je da su nakratko napustili red i ponovno se vratili, ali tada im je prišao Abramov i počeo negodovati što su opet stali u red. Rekao je da je Abramov tada zamahnuo šakom i udario ga u nos i u usta. Kaže kako su se onda počeli naguravati te su se odmakli stotinjak metara dalje. Tvrdio je da ga je Aleksandar pokušavao udariti, ali da je izbjegavao udarce. U jednom trenutku ga je udario u nos i tada je Abramov pao. Kako je pričao Dušan Cupać, Dario Cupać i Savić nisu udarali Abramova nego su hodali za njima i smirivali situaciju.

Ukinuta presuda

Vrhovni sud je još 5. prosinca prošle godine, temeljem žalbe odvjetnika, ukinuo presudu za Savića i Cupaća i slučaj je vraćen Županijskom sudu u Rijeci krajem prošle godine. Za Dušana Cupaća potvrđena je kazna u trajanju od 12 godina.

Zastara za kazneno djelo nepružanja pomoći nastupa šest godina od počinjenja kaznenog djela. U međuvremenu je na snagu stupio novi Kazneni zakon te se za ovo kazneno djelo izriče zatvor do šest mjeseci ili novčana kazna. Ali, svejedno je sankcija identična starom Kaznenom zakonu, a i zastarni rok je šest godina.

Uz to, kako je presuda Dušanu Cupaću za ubojstvo, a Dariju Saviću i Dariju Cupaću za nepružanje pomoći izrečena početkom veljače 2014. godine, još se sljedeće dvije godine zbrajaju u ukupnom zastarnom roku. Usprkos tomu, nije se uspjelo donijeti presudu, iako su i Dario Savić i Dario Cupać nakon tragičnog događaja uhapšeni i proveli su šest mjeseci u istražnom zatvoru.

Kad je Vrhovni sud ukinuo presude za njih dvojicu, riječki Županijski sud proglasio se nenadležnim za suđenje zbog nepružanja pomoći. Tada se slučaj spustio na razinu Općinskog suda. Odvjetnik trećeoptuženog Cupaća požalio se na odluku o nenadležnosti Županijskog suda, s obzirom na to da su bili vezani za kazneno djelo ubojstva. Potkraj ožujka 2017. godine Vrhovni sud je odbio odvjetnikovu žalbu.

Pogrešno napisano prezime

Zatim Županijski sud 18. travnja prima rješenje Vrhovnog suda, a početkom lipnja ispravlja se presuda. Naime, umjesto "osuđeni Cupać" njegovo prezime na presudi napisano je pogrešno "Cupač" pa sud mora po službenoj dužnosti ispraviti pogrešku. Presuda postaje pravomoćna tek 30. lipnja ove godine.

Nakon svih administrativnih, doduše u zakonu dopuštenih pravnih lijekova, predmet je dodijeljen sutkinji Petri Primc. Ona zakazuje raspravu potkraj rujna. Ali odvjetnici optuženih tada su zatražili isključenje javnosti zbog zaštite obitelji. Tužiteljica se tomu usprotivila pa je sutkinja odbila zahtjev za isključenje javnosti.

Zakazano je novo ročište za dvadesetak dana, ali je prvookrivljeni izostao jer je bio na putu pa nije primio poziv. Rasprava je opet zakazana početkom studenog, ali su odvjetnici opet iskoristili dopušteni pravni lijek i tražili izuzeće sutkinje i predsjednice Općinskog suda. Drugi dan im je zahtjev odbijen kao neosnovan pa je sutkinja opet zakazala raspravu potkraj studenoga.

Ovaj put je izostao drugookrivljeni Cupać, zbog bolesti. Zatim je opet sutkinja zakazala raspravu za dva dana, ali se Cupać opet nije pojavio.

Zastara nakon šest godina

Zastara je nastupila 4.12., točno nakon šest godina plus dvije godine od izricanja presude na Županijskom sudu.

Istina, okrivljeni su za nepružanje pomoći proveli šest mjeseci u zatvoru, ali bez donesene pravomoćne presude, s obzirom na to da je Vrhovni sud u njihovu slučaju vratio slučaj na ponovno preispitivanje. Kako piše Novi list, to neće biti utjeha obitelji ubijenog Abramova jer je i prvoosuđeni Dušan Cupać odmah nakon ubojstva pobjegao u Srbiju te mu je suđeno u odsutnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.