Specijalni predstavnik EU pozdravio odluku Kosova o odgodi mjera prema Srbiji

Foto: EPA

SPECIJALNI predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku vlade Kosova o odgodi mjera reciprociteta prema Srbiji od 30 dana. 

"Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati prijedlog Josepa Borrella za odlaganje mjera za mjesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putovima odmah uklone. Borrell poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku", napisao je Lajčak na Twitteru te zahvalio ambasadoru SAD-a u Prištini Jeffreyju Hovenieru na snažnoj podršci.

Odluka o odgodi mjera uslijedila nakon sastanka kosovskih lidera i Hoveniera

Vlada u Prištini je na mjesec dana odgodila primjenu recipročnih mjera prema Srbiji. Odluka je donesena nakon sastanka lidera Kosova i američkog ambasadora na Kosovu Jeffreyja Hoveniera. SAD je tražio da se primjena odluka odgodi za 30 dana, piše N1 Srbija.

Kosovska policija je navela da se sinoć na nekoliko lokacija na sjeveru Kosova čula pucnjava te da su neki od pucnjeva bili usmjereni i na policijske jedinice. Ozlijeđenih nije bilo. Nakon sirena za uzbunu Srbi na sjeveru Kosova su kamionima blokirali magistralni put u blizini prelaza Jarinje u općini Leposavić.

Policija na Kosovu je zatvorila prijelaz za putnički promet i vozila na prijelazima Jarinje i Brnjak zbog blokade cesta u pravcu prijelaza Jarinje i Brnjak. Vlada Kosova je planirala 1. kolovoza početi s izdavanjem tzv. ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze u Kosovo.

Danas je na snagu trebala stupiti i odluka o preregistraciji automobila s akronimima kosovskih gradova koje izdaje Srbija, piše N1.