Špijunska posla u Rusiji: Cyber-stručnjaci uhićeni zbog suradnje sa CIA-om, bivši KGB-ovac ubijen?

Foto: Twitter

SITUACIJA u Rusiji posljednjih dana sve više liči na špijunski triler. Četvorica cyber-stručnjaka uhićeni su i optuženi za suradnju s CIA-om, a bivši KGB-ovac, koji se smatra izvorom za sporni dosje o Donaldu Trump, ubijen je.

Sergej Mihajlov, cyber-stručnjak i šef Centra za informacijsku sigurnost ruske obavještajne agencije FSB, njegov zamjernik Dimitrij Dokučajev, Ruslan Stojanov, viši istraživač u cyber-sigurnosnoj tvrtki Kaspersky Lab i četvrta, neidentificirana osoba, navodno su uhićeni i optuženi da su prenosili tajne informacije američkoj obavještajnoj agenciji CIA, javlja Foreign Policy.

Uhićeni doušnici CIA-i o ruskom hakiranju američkih izbora?

Ovo je, kako se čini, posljednja epizoda u napetoj, zbunjujućoj i pomalo nevjerojatnoj drami vezanoj uz rusko hakiranje američkih političara, uplitanje u američke izbore i navodnu suradnju s Trumpovim timom, što uključuje i nepotvrđeni dosje u kojem se tvrdi da Rusi posjeduju kompromitirajući materijala - tzv. kompromat - o novom američkom predsjedniku.

O uhićenjima su izvijestili ruska agencija Interfax i novine Moscow Times i Novaja Gazeta, koja je prenijela i detalje oko uhićenja Mihajlova: u maniri koja podsjeća na sovjetski KGB, Mihajlovu je na sastanku s kolegama iz FSB-a iznenada prebačena vreća preko glave, nakon čega je priveden. Optužba za svu četvoricu je navodno veleizdaja.

Iste novine izvještavaju da je Mihajlov dojavio američkim špijunima za King Servers, tvrtku za iznajmljivanje računalnih servera, koja je, prema istrazi američkih cyber-stručnjaka, iskorištena za rusko hakiranje američkih političara bliskih Hillary Clinton.

Ovdje priča postaje maglovita, kako piše Quartz. Prema jednoj verziji događaja, svi su uhićeni  bili izvor za zaključak američke obavještajne agencije da je Moskva hakiranjem utjecala na američke izbore, s izričitim ciljem da pomogne Trumpu i da je operaciju osobno naredio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Je li navodno ubijeni KGB-ovac izvor dosjea o Trumpu?

Neki ruski mediji sugeriraju da su uhićeni također bili izvor za kontroverzni dosje o Trumpu koji je sastavio bivši špijun britanske agencije MI6. A tu u priču ulazi bivši general KGB-a Oleg Erovinkin, koji je 26. prosinca nađen mrtav. Ruski portal Life.ru izvijestio je da je Erovinkin ubijen sa dva hica u glavu, no prema kasnijim izvještajima koje negiraju tu informaciju, uzrok smrti još uvijek je pod istragom.

Ono što je tu posebno zanimljivo je što Steelov dosje kao izvor navodi bliskog suradnika Igora Sečina, direktora ruskog Rosnefta i jednog od Putinovih najbližih ljudi od povjerenja. A upravo je Erovinkin bio dugogodišnji viši asistent Sečinu.

Naravno, postavlja se pitanje zašto bi Kremlj, koji ima kontrolu nad gotovo svim ruskim medijima, dopustio da objave ovakve inkriminirajuće informacije. "Možemo li zaista vjerovati ruskim vijestima", pita se Dave Aitel, bivši agent američke NSA i direktor cyber-sigurnosne tvrtke Immunity.  S druge strane, dodaje, moguće je da su vijesti jednostavno bile prevelike da ne bi procurile: "Neće proći neprimijećeno kad glavni istraživač Kasperskya nestane."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.