U Splitu zbog manjka učenika zatvorena područna škola

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

SPLIT ove godine ima 1201 učenika osnovnih škola manje nego prije 10 godina, što bi otprilike bilo 40 razreda, a ove godine s radom je prestala i izdvojena škola za niže razrede. 

"Zatvorena je područna škola Sitno Gornje, OŠ Žrnovnica", doznajemo iz Grada Splita.

U Splitu je 1201 učenik manje nego 2012. godine

Dobili smo i podatke o broju upisane djece u ovu školsku godinu, u odnosu na stanje prije 10 godina. 

"U školskoj 2022./2023. godini u splitskim osnovnim školama upisano je ukupno 1472 učenika prvašića. U svim osnovnim školama u školskoj 2022./2023. godini upisano je ukupno 12 998 učenika. U školskoj 2012./2013. godini upisalo se ukupno 1.715 učenika prvašića. U školskoj 2012./2013. godini u splitskim osnovnim školama bilo je upisano ukupno 14.199  učenika", poručuju iz Grada.

Zatvorene škole u Splitu i Prološcu

Dodaju da ove školske godine u odnosu na prethodnu bilježe blag porast broja prvašića u šest od 29 osnovnih škola.

U ostatku Splitsko-dalmatinske županije također je sve manje učenika, a u Prološcu, u naselju Ričice, ove godine je s radom prestala Osnovna škola Ivan Leko.

>>Pao broj prvašića, najviše u Slavoniji. Demograf: Podaci su alarmantni

Županija: Bilježimo velik broj odgoda upisa

Iz Županije donose detaljnije brojke: 

"Ove godine je upisano 3953 učenika prvih razreda s tim da ove godine imamo nezabilježeno veliki broj odgoda upisa, za 469 učenika zatražena je odgoda upisa. U školskoj godini 2012./2013. upisano je 4638 učenika prvih razreda, a prošle školske godine 2021./2022. upisan je 4351 učenik u prvi razred. Zatvorene su područne škole Sitno Gornje (OŠ Žrnovnica) i Ričice (OŠ Ivan Leko, Proložac)", dodaju iz Odjela za prosvjetu.

Porast broja učenika bilježi se u Osnovnoj školi Jelsa - Jelsa, OŠ prof. Filipa Lukasa - Kaštel Stari, OŠ Kneza Trpimira - Kaštel Gomilica, OŠ Ivana Lovrića - Sinj i OŠ Marka Marulića - Sinj.

U Splitu stari gradska populacija

Demograf Stjepan Šterc pojašnjava da je smanjivanje broja učenika osnovnih i srednjih škola u Splitu, ali i u cijeloj Hrvatskoj, jasna potvrda izrazito negativnih demografskih trendova kroz dulje vrijeme i isto je tako jasna naznaka budućih još većih demografskih negativnosti. 

"Primarni su razlozi smanjivanja broja učenika u Splitu iz godine u godinu stalno smanjivanje broja rođene djece te iseljavanje mladih obitelji s djecom izvan Hrvatske i izvan Splita prema prigradskim urbaniziranim zonama i županijskim centralnim naseljima.

Prije svega, Split ima prirodni pad stanovništva i negativnu vanjsku i unutrašnju migracijsku bilancu i depopulaciju ukupnog stanovništva, što sve utječe na starenje gradske populacije i posljedično na smanjivanje rodnosti, intenziviranje prirodnog pada i gubitak najvrjednijeg za izvjesnu splitsku i hrvatsku budućnost - učenika osnovnih i srednjih škola", pojašnjava demograf. 

Očekivan je nastavak iseljavanja iz grada podno Marjana

Upitali smo ga može li se Split uopće usporediti sa Slavonijom. 

"Split se po razinama demografskih negativnosti još uvijek ne može usporediti sa Slavonijom, ali se može po negativnim trendovima i neizvjesnoj demografskoj budućnosti u vremenskom slijedu. Očekivanja u budućnosti? Prema političkoj mirnoći kojom se promatra demografska destrukcija i izostanku strateških političkih odluka vezanih za poticajne revitalizacijske modele (klasičnu populacijsku politiku i selektivnu imigraciju), očekivani je nastavak intenziviranje demografskih negativnosti i njihov izravni utjecaj na temeljne gradske i državne sustave i posebno na ukupni razvoj i ukupnu uređenost društva i prostora", odgovara Šterc.  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.